Манипулиране на мачове от първенства на Балканите е в основана на новия тотоскандал в Германия. Вчера в страната бяха арестувани редица замесени в аферата като двама от тях се оказаха добре познати на обществеността.

Това са братята с хърватски произход Анте и Милан Сапина, които нашумяха покрай скандала с уредените мачове от купата на Германия през пролетта на 2005 г., когато замесен бе и реферът Роберт Хойцер.

Според “Зюддойче Цайтунг” братята Сапина са попаднали в полезрението на властите още през 2004 г., когато предложили 15 000 евро на футболист на Анкарагюджю. Играчът трябвало да уреди загубата на тима си в мача с Галатасарай, той обаче отказал. Според изчисленията хърватите са загубили 636 510 евро от този мач, тъй като тимът от Анкара спечели с 1:0.

Твърди се, че сега сред разследваните мачове са такива от Турция, Сърбия, Хърватия, Македония и Босна и Херцеговина. Най-сериозен е проблемът със срещите от турското първенство. Въпреки че скандалът избухна в Германия, властите не разследват мачове от местните първенства. Единствено има подозрения за контролната среща между Улм и Фенербахче от 14 юли 2009 г., когато турският тим печели с 5:0. Тогава “фенерите” водят само с 1:0 на почивката, а след интервала бележат три попадения с удари извън наказателното поле./БЛИЦ