Барселона доказа за пореден път, че в момента няма отбор в света, който може да се доближи до класата му. Каталунците победиха Реал (Мадрид) насред “Сантяго Бернабеу” с 2:0 и вече са еднолични лидери в първенството на Испания. Магьосникът Лео Меси и Педро Родригес вкараха головете и Барса събра 80 точки, с 3 повече от останалия на второ място Реал.

Треньорът на Барса Пеп Гуардиола пусна доста странен и изненадващ състав. В защита действаха Пуйол, Пике, Милито и Максуел. Дани Алвеш бе изнесен като халф, а останалите двама в средата на терена бяха Шави и Серхио Бускетс. Триото в атака бе Педро Родригес отдясно, Кейта отляво и Меси на върха, като на практика каталунците действаха без типичен централен нападател. На резервната скамейка бе оставен Иниеста, а Златан Ибрахимович въобще не бе в групата заради контузия.

Треньорът на Реал Мануел Пелегрини заложи на позната единадесеторка. Кристиано Роналдо и Гонсало Игуаин поведоха атаката, а халфовата линия беше съставена от Гаго, Чаби Алонсо, Ван дер Ваарт и Марсело.

В 12-ата минута Лео Меси направи феноменални задминавания в наказателното поле и падна за дузпа, като положението беше много спорно, но съдията Мехуто Гонсалес премълча ситуацията. В 33-ата минута защитниците на домакините нямаше как да спрат Меси. Той получи подаване от Шави в наказателното поле, пое топката на гърди, с което елиминира Раул Албиол и с премерен удар направи 1:0. При ситуацията Дани Алвеш бе в засада, но се изтегли и показа, че няма да играе с топката. При този резултат завърши и първото полувреме, като до края на частта и двата отбора не създадоха никакви голови положения.

Втората част бе изключително интересна, особено за феновете на Барселона. Каталунците за пореден път показаха изключителното си майсторство да задържат топката и убиха всякакви илюзии на Реал, че могат да стигнат дори и до равенство.

Още в 56-ата минута Педро Родригес получи извеждащ пас зад гърба на Арбелоа, надбяга го, излезе сам срещу Касияс леко по диагонал и с хубав удар направи 2:0. От тук до края на двубоя Барселона буквално скри топката на домакините и Реал създаде точно две атаки. В 59-ата минута Ван дер Ваарт пропиля най-чистото положение за “белия балет”. Габриел Милито покри засадата, холандецът получи топка в наказателното поле, остана сам срещу Валдес, но вратарят на Барса спаси.

В 63-ата минута на мястото на Максуел за Барса се появи Иниеста и в последните 30 минути гостите контролираха топката почти постоянно. Кристиано Роналдо имаше един удар вляво в наказателното поле, но би в краката на Валдес, а след това изпълни лошо пряк свободен удар.

След тези минути започнаха положенията пред вратата на Касияс. В 72-ата минута Меси стреля сам срещу Касияс, но вратарят изби в корнер. В 78-ата минута отново аржентинецът би, като изскочи сам срещу стража на Реал, но отново Касияс опази вратата си, отбивайки в ъглов удар. В това време Иниеста и Шави владееха топката в средата на терена, а играчите на Реал правеха нарушения при почти всяко докосване на топката от играч на Барселона.

В 86-ата минута влезлият като резерва ветеран Раул вкара топката във вратата на Барселона, но преди това имаше сигнал за игра с ръка на Бензема, който също се появи през второто полувреме. В третата минута от добавеното време на двубоя Бензема стреля с глава, но покрай вратата./БЛИЦ

Реал (Мадрид) – Барселона 0:2
0:1 Меси (31), 0:2 Педро Родригес (56)

Реал (Мадрид): Касияс, Серхио Рамос, Албиол, Гарай, Арбелоа, Гаго, Алонсо, Марсело (57 - Гути), Ван дер Ваарт (69 - Раул), Роналдо, Игуаин (79 - Бензема)

Барселона: Валдес, Пуйол, Пике, Милито (79 - Маркес), Максуел (63 - Иниеста), Бускетс, Шави, Кейта, Алвеш, Меси, Педро

Рефер: Мехуто Гонсалес
Стадион: „Сантяго Бернабеу” – 80 000 зрители
Жълти картони: Албиол, Алонсо, Рамос, Гарай (Реал); Шави, Алвеш, Меси, Максуел (Барселона)