Айнтрахт (Франкфурт) влезе в историята на германския футбол, след като спечели всичките си мачове в групата от Лига Европа. За първи път немски отбор завършва с шест победи в груповата фаза на един от евротурнирите. Това не е било по силите нито на Байерн, нито на Борусия (Дортмунд) или някой друг. Всъщност само два отбора успяха да вземат пълен актив от 18 точки в Лига Европа – другият е Ред Бул Залцбург.

„От седмици на стадиона ни има скаути на абсолютни всички топ клубове в Европа. Те пращат най-добрите си наблюдатели. Това е признание за нашата работа и доказателство, че вече ни вземат съвсем сериозно“, обяви спортният директор Фреди Бобич.

Началото на сезона обаче не беше толкова обещаващо за Айнтрахт. Ако се върнем четири месеца назад и погледнем положението през август, ще видим съвсем различна картина. Първо дойде тежката загуба с 0:5 от Байерн за Суперкупата на Германия, а след това и отпадането в първия кръг за Купата от четвъртодивизионния Улм. Тимът от Франкфурт спечели само един от първите си шест мача за сезона. За мнозина това беше доказателство, че отборът потъва след напускането на треньора Нико Ковач, който изведе „орлите“ до триумф в Купата на Германия през миналия сезон, но през лятото пое баварците.

След това нещата сякаш си дойдоха на местата. Контузените играчи се върнаха в игра, а футболистите, които се включиха по-късно в подготовката заради ангажименти на Мондиал 2018, влязоха във форма. Преломният момент сякаш беше успешният старт в групите на Лига Европа, когато на 20 септември беше записан успех с 2:1 като гост на Олимпик (Марсилия). Оттогава до момента Айнтрахт записа 12 победи, два равенства и три загуби. Тази серия включва 10 поредни мача без поражение (9 успеха и едно реми).

Силната поредица се дължи на добрата работа на австрийския треньор Адолф Хютер. През август слуховете твърдяха, че 48-годишният специалист ще бъде уволнен съвсем скоро. До това не се стигна. Бившият халф доказа, че досегашните му успехи не са случайни. Начело на Ред Бул Залцбург спечели титлата и националната купа на Австрия за сезон 2014/15. След това напусна, за да поеме швейцарския Йънг Бойс. За три години в тима от Берн той изгради солиден отбор, който в крайна сметка през миналия шампионат успя да прекъсне осемгодишната доминация на Базел и да спечели титлата в Швейцария. Към солидната игра в защита, наследена от Ковач, Хютер прибави динамика и мотивация, повишавайки амбициите за повече успехи сред играчите си.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

За 15 кръга от началото на шампионата Айнтрахт (Франкфурт) вкара 31 гола в Бундеслигата, което е най-доброто клубно постижение от сезон 1993/94, когато „орлите“ реализират 34 попадения за същия брой мачове. Мнозина отдават силното представяне на „орлите“ на солидния отборен дух, но не бива да се забравя, че на терена има и индивидуалности. Над 77% от тези 31 гола или по-точно 24 от тях са реализирани от трима души. Това са френският таран Себастиан Алер, колегата му в атака Лука Йович и хърватският боец Анте Ребич.

От началото на сезона Алер е бил замесен в 17 от головете на Айнтрахт. Той има 9 попадения и осем асистенции, като в Топ 5 на първенствата от Европа само Лионел Меси от Барселона е участвал в повече попадения на тима си (12+9). Сърбинът Йович се е разписал 10 пъти в Бундеслигата и има пет асистенции. Ребич има пет попадения и две голови подавания, но напоследък е ползван като резерва. Представянето на тримата офанзивни футболисти накара коментаторите и анализаторите да заговорят за новия Магически триъгълник. За последните 25 години едва за втори път се коментира подобна тройка. Първият случай беше в Щутгарт с участието на Красимир Балъков, Фреди Бобич и Джоване Елбер, когато през 1997 година швабите спечелиха Купата на Германия.

Освен със силното си представяне в Бундеслигата Себастиан Алер блесна и в Лига Европа, където за шестте мача в групата се разписа три пъти и направи три асистенции. Още през миналия сезон 24-годишният Алер направи впечатление с изявите с атаката на франкфуртци. Вкара девет гола и направи четири асистенции. Преди това за три сезона в холандския Утрехт наниза 45 попадения. Настоящият му силен сезон само потвърждава думите на Фреди Бобич пред БЛИЦ СПОРТ.

„Гледахме го дълго време и се убедихме, че трансферът му ще бъде добро решение. Алер е висок, но много силен технически. Има голям потенциал и ще става още по-добър“, обяви спортният директор на Айнтрахт в интервю пред нашата медия през април.

Половината от десетте попадения на Лука Йович дойдоха само в един мач. Той се разписа пет пъти при победата със 7:1 над Волфсбург на 19 октомври, оттогава е вкарал само три гола в Бундеслигата. Сръбският национал е във втория сезон на двегодишния си наем от Бенфика, но Айнтрахт има опция да го откупи и няма да е изненада, ако „орлите“ задействат тази клауза в договора и да платят 12,5 милиона евро. Още повече, че Йович се разписа пет пъти и в Лига Европа. Головите умения на сърбина са толкова впечатляващи, че през миналия сезон бившият треньор на тима Нико Ковач го сравни с Давор Шукер в изявление пред „Франкфуртер Рундшау“.

Третата част от Магическия триъгълник Анте Ребич може да не е толкова резултатен като Алер и Йович, но помага изключително много на тима си. 25-годишният хърватин прекара два сезона под наем в Айнтрахт, а през лятото „орлите“ го откупиха от Фиорентина срещу 2 милионе евро. След като се върна от Мондиал 2018, където стана световен вицешампион с Хърватия, нападателят подписа договор до 2023 година. Това беше опит на франкфуртци да пресекат желанието на Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Байерн и Севиля да привлекат Ребич в съставите си. За 15 мача до момента Анте Ребич почти изравни постижението си от предишния шампионат. Към момента той има пет гола и две асистенции, а през целия минал сезон вкара шест попадения и подаде за други три.

Ребич обаче е полезен не само в атака. Той е боец, който е ключова фигура в няколко зони на терена. Първи се включва в защитните действия. За миналия сезон имаше спечелени по 1,5 единоборства средно на мач, а силното му желание да помага личи и във факта, че в шампионата и купата имаше общо 9 жълти картона, колкото бяха и головете му в двата турнира. Още в началото на сезона хърватинът беше наречен от треньора Ади Хютер важна част от плановете му. Австриецът сложи Анте Ребич на левия фланг, където да се възползва от неговия дрибъл и бързина.

Какъв ще бъде краят на есенния полусезон за Айнтрахт (Франкфурт), зависи от предстоящите два мача. В сряда „орлите“ гостуват на Майнц, а в събота приемат Байерн. Ако съдбата погледне добре на Айнтрахт, тимът на Адолф Хютер може посрещне Коледа и Нова година преди баварците в класирането. Една победа над бившия им треньор и над Байерн в края на седмицата може само да подчертае колко много израснаха франкфуртци, откакто Нико Ковач напусна в посока Мюнхен през лятото.

Ако спечели двата си мача до край на сезона, Айнтрахт може да завърши есента с 32 точки, което е добър старт за атака на 65 пункта в края на сезона. Статистически сравнено с последните няколко шампионата това може да е достатъчно за второто място в края на първенството.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ГЕРМАНИЯ, БУНДЕСЛИГА - СЕЗОН 2018/19