Малави направи първата изненада на купата на Африканските нации и в мач от Група “А” на турнира в Ангола победи с 3:0 считания за фаворит в потока Алжир. Това е и първият успех на “пламъците” в историята на турнира.

Нападателят на шведския ИФК Норкьопинг Ръсел Муафулируа откри резултата в 17-ата минута, когато вратарят на Алжир Фаузи Шауши не успя да изчисти топката и след рикошет в друг играч на Малави топката попадна в Муафулируа и той откри резултата.

В 35-ата минута шокът за алжирците стана още по-голям, когато Елвис Кафотека се разписа с глава след центриране на Моузес Чавула отляво. Три минути след почивката Дейв Банда окончателно гарантира победата на тима си, когато се разписа след разбъркване в наказателното поле на Алжир.

За Малави това не само бе първа победа в участията на тима на купата на Африканските нации, но и закъснял с 26 години реванш. При първото си и единствено до 2010 г. участие на “пламъците” на шампионат на Черния континент те бяха отново в една група с Алжир, но тогава “пустинните лисици” спечелиха с 3:0. През 1984 г. Малави спечели една точка в групата си от равенството 2:2 с Нигерия./БЛИЦ