Малави бе сред последните страни, класирали се за Купата на африканските нации, въпреки че загуби последния си квалификационен мач за Мондиал 2010.

Малави завърши на трето място в своята квалификационна група, която е такава и за континенталния шампионат, въпреки поражението с 0:1 от Буркина Фасо.

Това стана факт, след като Гвинея, който бе на точка за Малави в класирането на Група „Е”, загуби с 0:3 от отслабеният тим на Кот д`Ивоар.

Малави се класира едва за втори път в своята история на Купата на африканските нации и хваща последния влак заедно с Мозамбик, Того и Замбия. Единственото предишно участие на Малави на континенталния турнир е през 1984 г., когато печели само една точка.

Останалите 11 финалисти, плюс домакина Ангола, вече си бяха гарантирали класиране на турнира. Квалификациите за Мондиал 2010 бяха използвани и като определящи участниците на Купата на африканските нации.

Докато само победителят в групите се класира за световното първенство, то първите три отбора от петте африкански потока получава право да участва на първенството в Ангола.

Победата на Мозамбик с 1:0 над Тунис в Мапуто не само спря „Орлите на Картаген” от класиране за Мондиал 2010, но и гарантира на мозамбикския тим участие на Купата на африканските нации за първи път 1998 г.

Замбия от своя страна спечеби 10-ото си класиране за континенталния надпревара в последните 11 турнира, след като направи 0:0 като гост на Руанда в мач от Група „С”.

Гол на Еманюел Адебайор срещу Габон гарантира на Того класиране на третото място в Група „А”. Така нападателят ще липсва на Манчестър Сити по време на провеждането на Купата на африканските нации от 10 до 31 януари.

УЧАСТНИЦИТЕ НА КУПАТА НА АФРИКАНСКИТЕ НАЦИИ: Алжир, Ангола (домакин), Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Египет, Габон, Гана, Кот д`Ивоар, Малави, Мали, Мозамбик, Нигерия, Того, Тунис и Замбия./БЛИЦ