Съдомакинът на Купата на африканските нации Габон отпадна от турнира, след като загуби 1/4-финалния си сблъсък срещу Мали с 4:5 след изпълнение на дузпи. В редовното време и продълженията резултатът бе 1:1. На резервната скамейка на Мали остана бившият голмайстор на родната „А” група и „Левски” Гара Дембеле.

Още от самото начало на срещата в габонската столица Либревил домакините бяха по-активни, но така и не успяха да се разпишат във вратата на Диаките през първото полувреме.

След почивката в 55-ата минута Пиер Емерик Аубамеянг даде извеждащо подаване към Ерик Молунги, който разстреля Диаките за 1:0 в полза на Габон. Само три минути по-късно Даниел Кузен можеше да удвои преднината на Габон и да реши всичко в мача, но ударът му срещна страничната греда. В 70-ата минута пред Модибо Майга се разкри чудесна възможност да изравни, но пропусна сам срещу вратаря на Габон Овоно, който отрази удара на нападателя. До края на мача играчите на Мали установиха натиск и изравниха в 84-ата минута, когато Майга свали топката с глава след центриране отляво и резервата Шейк Диабате отблизо вкара за 1:1. 

В двете продължения от по 15 минути Габон не успя да се възползва от числения си превес, въпреки че установи натиск, и се стигна до рулетката на дузпите. При тях играчите на Мали не сгрешиха нито веднъж, докато звездата на Габон Пиер Емерик Аубамеянг пропусна. Последната победна дузпа за Мали реализира халфа на Барселона Сейду Кейта.

Така Мали се класира за полуфиналите и ще спори за място във финала с фаворита за титлата Кот д’Ивоар на 8 февруари от 21:00 часа българско време пак в Либревил (Габон).

Габон – Мали 4:5 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията)
1:0 Ерик Молунги (55), 1:1 Шейк Диабате (84)

Габон: Овоно, Екуеле Манга, Броу Апанга, Моеле , Мосоно, Мобамба (93 – Палун), Мадинда (103 – Зита Мбанангойе) , Биого-Поко, Кузен (69 – До Марколино ), Молунги, Аубамеянг

Мали: Сомалиа Диаките, Канте, Тамбура, Берте, Д.Диаките , Сейду Кейта, А.Траоре (63 – Ятабаре), Б.Траоре, Соу (76 – Диабате), Самба Диаките, Майга