Барселона загуби от Осасуна с 2:3 преди няколко дни в Примера дивисион. Отборът, воден от Хосеп Гуардиола, този път наистина почти сдаде шампионската титла. Каталунците изостават на 10 точки от лидера Реал (Мадрид), а такава преднина при постоянството на “белия балет” е трудно да бъде наваксана.

Барселона допусна загуба №19 под ръководството на Гуардиола. Първата му е от Висла (Краков) на 26 август 2008 година в третия предварителен кръг на Шампионската лига. Първото поражение на Барса на Пеп в първенството е пет дни след това от поляците. На 31 август и Нумансия ужилва каталунците с 1:0. Трудно начало и какво бягане в следващите три години и половина. Спечелени са 13 трофея от 16 играни финала.

Осасуна е единственият отбор, който е побеждавал Барселона като домакин и като гост. Прави впечатление, че “синьо-червените” се дънят срещу посредствени отбори и в първенството, и в Шампионската лига, с малки изключения. За всички три години и половина, в които Гуардиола е треньор Барселона, има само една загуба от Реал (Мадрид) и то след продължения на финала за Купата на краля миналата година. Испанският колос падна по веднъж от Арсенал и Интер в Шампионската лига. Всички останали загуби са срещу отбори, които по принцип не би трябвало да създават проблеми на каталунската машина. В последните години малките камъчета отклоняваха колата на Барса от пътя, но никога не причиняваха неприятни финални резултати. Тази година обаче е друго, Барса вероятно ще загуби титлата именно след издънки срещу слабаци. Отборът си позволи да падне от Хетафе и Осасуна и диша прахта на Реал и Моуриньо.

Обясненията за ротация на състава, почивка на лидерите и натрупване на мачовете не важат. Срещу Осасуна и Масчерано заедно с Тиаго Алкантара трябваше да излязат победители. Щом са в титулярния състав на Барселона, тези играчи трябва да побеждават. Напоследък все по-често обаче се дънят, което поставя под въпрос колко добри заместници на този етап са те. Като прибавим слабата форма на Меси и многото контузени (от началото на годината няма мач, в който Гуардиола да не е имал по трима-четирима с травми), лакатушенето на Барселона има обяснение. От години е ясно, че грандът има проблеми в защита, Пике и Пуйол правят грешки, когато са подложени на натиск. Фактът, че Барселона не дава на съперниците си да играе с топката, е успокоение, но когато стане обратното? Деян Лекич от Осасуна направи на пух и прах каталунската отбрана, която го гледаше как марширува между Пике и Пуйол и прави безпомощен Валдес. От няколко сезона Даниел Алвеш няма алтернатива на десния бек, по спешност там играе Пуйол. А капитанът е бавен и се задъхва срещу бързи крила на съперника (справка мачовете с Валенсия за Купата на Краля и тоталното му надиграване от страна на Жорди Алба). Така че, свежи сили в защита не биха били в повече на отбора. Всички побързаха да отпишат Барселона и предрекоха край на доминацията. Със сигурност Пеп Гуардиола има коз в джоба си и е направил план. Важното е на финалната права да не допусне изненада и да постигне целта си, исторически втори пореден трофей в Шампионската лига.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Загубите на Барселона в ерата Гуардиола
В Примера дивисион
Нумансия – Барселона 1:0
Барселона – Еспаньол 1:2
Атлетико (Мадрид) – Барселона 4:3
Майорка – Барселона 2:1
Барселона – Осасуна 0:1
Атлетико (Мадрид) – Барселона 2:1
Барселона – Еркулес 0:2
Бетис – Барселона 3:1
Реал Сосиедад – Барселона 2:1
Хетафе – Барселона 1:0
Осасуна – Барселона 3:2

За Купата на Краля
Барселона – Севиля 1:2
Барселона – Реал (Мадрид) 0:1 след продължения

Суперкупа на Испания
Севиля – Барселона 3:1

В Европа
Висла Краков – Барселона 1:0
Барселона – Шахтьор Донецк 2:3
Барселона – Рубин 1:2
Интер – Барселона 3:1
Арсенал – Барселона 2:1
Общо: 19 загуби