Южноафриканският Мамелоди Съндаунс отказа да подкрепи своя треньор Христо Стоичков и се дистанцира от изказванията на българина преди изслушване на Камата пред Дисциплинарната комисия на Футболната лига тази вечер.

Стоичков трябва да дава обяснение по обвинение за неприлично поведение и използване на обидни думи срещу Адил Карелсе, делегат на мача на Съндаунс с Морока Суолоус (3:3) на 19 февруари. От Мамелоди обявиха, че Камата ще бъде наказан и от клуба си в зависимост от решението на Дисципа.

“Мамелоди Съндаунс дължи на добрите си отношения с футболната федерация, футболната лига и други футболни институции в страната. Клубът се дистанцира от всички изказвания, направени от негови служители и които имат негативна насоченост към властите управляващи спорта в страната. В зависимост от решението на Дисциплинарната комисия, Христо Стоичков ще бъде наказан и от Съндаунс”, се казва в официално съобщение на Мамелоди.

Разследването срещу Камата е заради обвинението му срещу Футболната лига в корупция, след като федерацията се произнесе в защита на Лигата относно решението прекъснатия двубой с Морока Суолоус да бъде продължен от 35-ата минута, когато Съндаунс вече губеше с 0:2. “Футболната лига отделна държава ли е? Много хора там не разбират от футбол. Няма ясно управление. Има твърде много корупция. Не уважават играчите. Има твърде много корупция в южноафриканския футбол, твърде много!”, заяви тогава Стоичков.

Случаят трябваше да бъде гледан на 1 март, но бе отложен, след като българинът поиска преводач на испански. Той настоя и неговите адвокати от България и Швейцария да присъстват на изслушването. В същото време бъдещето на Камата като треньор на Мамелоди Съндаунс е под въпрос. Бордът на директорите днес ще заседава, след като са били проведени разговори с треньорите и техническото ръководство относно възгледите им за бъдещото развитие на тима./БЛИЦ