Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Манчестър Сити приема съгражданите си от Юнайтед в мач от 36 кръг на Висшата лига. Двубоят е от 22 часа и ще бъде предаван пряко по Нова телевизия довечера. Градското дерби отдавна не е било с такъв заряд, а успехът с такава висока цена. Победа на “гражданите” ще ги изпрати на първо място в класирането заради по-добра голова разлика и ще ги изведе на полпозишън за първа титла от 44 години. Ако в оставащите два кръга манчестърските отбори запазят точковото си равенство, то шампион ще стане тимът с по-добра голова разлика.

Любопитен и малко известен е фактът, че “гражданите” печелят първия трофей в историята си именно след победа над “червените дяволи”. Историята на този мач ни връща 121 години назад. На 4 април 1891 г. Сити побеждава с 1:0 на финала на Купата на Манчестър. Тогава и двата отбора не се наричат с настоящите си имена. Юнайтед носи името Нютън Хийт и преди въпросния мач е спечелил трофея общо четири пъти и три пъти в последните три години. Сити пък от четири години вече носи името Ардуик АФК, сменил старото наименование Сейнт Маркс след преместването на стадион “Хайд Роуд”. През 1893 г. пък Ардуик ще приеме названието Манчестър Сити ФК.

Самият турнир за Купата на Манчестър се провежда от 1885 г. и продължава до днес, но в него вече участват само вторите отбори на Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Болтън, Бери, Олдъм и Стокпорт. През 1889 г. е закупен и първият трофей срещу 60 гвинеи, сумата в днешни измерения са равнява на 1,05 паунда (1,67 долара). По това време предшественикът на Манчестър Сити носи прякора “пивоварите”. Нютън Хийт е наричан “езичниците”. Сегашният прякор на Манчестър Юнайтед “червените дяволи” сякаш продължава нехристиянската тематика в прозвищата на клуба.

Ардуик печели финала през 1891 г. след гол на Дейвид Уиър още в 7-ата минута. Според описанието на тогавашните вестници попадението идва след далечен удар. Малко след това втори гол на Ардуик е отменен, след като топката влиза във вратата след изпълнение на фаул. Съдията обаче е бил отсъдил непряк свободен удар и отменя попадението. На следващата година Ардуик отново печели трофея, но след успех срещу Болтън. Следващият успешен финал на клуба в Купата на Манчестър идва чак в началото на ХХ в. – през 1901 г., но вече под името Манчестър Сити. Три години по-късно ще дойде и спечелването на първата ФА Къп в историята на клуба.

Първият известен мач между Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити се играе на 12 ноември 1881 г. и Нютън Хийт побеждава Сейнт Маркс с 3:0 като гост. Вестник “Аштън Рипортър” описва двубоя като “приятен мач”. Първата среща между двата тима във Футболната лига се състои на 3 ноември 1894 г. и Нютън Хийт побеждава Манчестър Сити на “Хайд Роуд” с 5:2. Двата тима се срещат за първи път в английския елит на 1 декември 1906 г. и “гражданите” печелят с 3:0.