Манчестър Юнайтед е футболният клуб, който дава най-големи заплати. Това показва последното проучване на Global Sports Salaries Survey. Изследването е базирано на заплащането, което получават почти 10 000 спортисти от 333 клуба в седем различни видове спорт.

„Червените дяволи“, които дават 5,77 милиона паунда за възнагражденията на играчите си, обаче са на четвърто място в света на спортните клубове по отделяни суми за заплати.

На първо място е шампионът на НБА Кливланд Кавалиърс – 6,5 млн. Следва бейзболният гранд Ню Йорк Янкис със 5,8 милиона и баскетболният Лос Анджелис Клипърс със 5,78.

Барселона е на второ място сред футболните клубове с 5,65 милиона паунда за заплати, а трети е Манчестър сити с 5,4 милиона. Преди година „гражданите“ бяха пред Юнайтед, но сега повишението при „червените дяволи“ се дължи на летните трансфери, които включват най-скъпия футболист в света Пол Погба и Златан Ибрахимович.

Двата манчестърски клуба са единствените от Висшата лига в Топ 30 на класацията. Челси е 34-и, Арсенал - 47-и, а Ливърпул е на 60-а позиция. Футболните клубове по принцип изостават от тези в американските спортове.

Байерн е с най-големи разходи за заплати в Бундеслигата, а Ювентус в Серия „А“. Изключително предно място заема Китай, където играят пет от 14-те най-скъпоплатени футболисти. С най-голяма заплата е Кристиано Роналдо, който получава около 365 000 паунда на седмица.

НБА има шест в Топ 10 и 14 в първите 20 на клубовете, които дават най-много пари за заплати. Като цяло са били изследвани заплатите на 17 различни първенства по футбол, бейзбол, баскетбол, американски футбол, крикет, хокей на лед и австралийски футбол.