Той беше само зрител на 30 юни 2006 година, когато Германия отстрани Аржентина на 1/4-финал на световното първенство. Това обаче вече е минало. Днес Дон Диего е национален селекционер на Аржентина. На 49-годишна възраст той ще изведе двукратния световен шампион срещу трикратния първенец на планетата (Германия) тази вечер от 21:45 часа. В една обикновена контрола, която обаче има голямо значение. Ето какво каза Марадона преди сблъсъка довечера:

-Значението от победа срещу Германия?
-Срещат се два национални отбора с голяма история. И двамата с Льов ще искаме да спечелим, така че вече е ясно каква ще бъде моята цел. Ще стане спектакъл, сигурен съм. И двата отбора разполагат с прекрасни играчи. Като допълнение мога да кажа, че има футболисти, които все още не са сигурни за световното първенство през лятото, и трябва да хванат влака.

-Какво очаквате от единадесеторката на Льов?
-Аз изпитвам респект от него. Вече няколко пъти говорих с Демикелис, за да ми каже за състава на Германия. Те разполагат с играчи като Балак и Подолски, които са лидери. Ето защо ние трябва да спечелим средата на терена, ако искаме да победим.

-Тактика срещу Германия,...след като направихте толкова много промени?
-Ще продължим да опитваме, за да стигнем до най-добрия вариант за Световното. Сигурно и тази вечер ще има нещо ново. Гонсало Игуаин има малки проблеми с мускулите, само той ме тревожи.

-Имате впечатляващи нападатели.
-Така е, Карлос Тевес, Диего Милито, Гонсало Игуаин и Серхио Агуеро могат да победят всеки един отбор в света. Момчетата знаят, че ако играят добре и дават всичко от себе си, винаги ще успеят.

-160 номинирани футболисти за последните 16 месеца. Готов ли сте със състава за Световното?
-На 80% съм готов.

-А останалите 20%?
-Това е най-трудното, по дяволите. И знам, че след като избера останалите играчи, непопадналите в списъка ще ме намразят.

-Каква е разликата между световното първенство като играч и като треньор?
-Чувствам се чудесно, защото имам на разположение страхотни момчета, на които мога да вярвам. Гордея се с тях. Гордея се като видя как отделни парчета стават един отбор и дават всичко, за да се класират на световния форум. Напомня ми на времето, когато аз бях в националния отбор, и радостта, когато спечелихме световната купа.

-От 1986 година минаха 24. Готов ли е този отбор да стане световен шампион в ЮАР?
-Каквото сме постигнали, си остана във времето. Тогава беше героизъм от наша страна, но беше доста отдавна. Не се съмнявам, че сегашните играчи ще излязат с глада да станат световни шампиони. Искам обаче телевизиите да престанат да повтарят едни и същи кадри – на Марадона, Кемпес и останалите. Искам нов герой за Аржентина. Искам да видя голове от Меси, Агуеро, Палермо и Машчерано. Това ще върне доверието на нашите фенове.

-Има ли възможност историята да се повтори?
-Така мисля. Капитанът Машчерано се връща в Аржентина с купата и ние сме новият световен шампион.

-Феновете също се надяват на триумф през лятото.
-Дано ги зарадваме. Те бяха с нас през 1986-а. Сега са също с нас, те ми дадоха сила, която аз предадох на играчите. Уверен съм, че не сме сами.
Интервю на Йорг Волфрум/КИКЕР