Смъртта не подмина и „Златната топка“ Паоло Роси

Целият свят ще запомни завинаги тази ужасна 2020 година. Пандемията от коронавируса буквално парализира обществения живот и не ни остава нищо друго, освен да се молим на Господ това бедствие да отмине през новата 2021 година. Сред хилядите починали през изминалата година са и редица имена, свързали живота си с футбола. Далеч не всички станаха жертва на COVID-19, но така или иначе смъртността е стряскаща. В международен план 28 са по-известните хора, оставили следа във футболния живот, които вече не са между нас.

В хронологичен порядък „повлече крак“ вратарят на отбора на ФРГ Ханс Тилковски, който още на 5 януари се спомина на 84-годишна възраст. Той бе на вратата на бундестима в световния финал между Англия и ФРГ на „Уембли“ през 1966 г., станал още по-известен със скандалния гол на Хърст. На 17 януари на 71-годишна възраст си отиде големият италиански нападател Пиетро Анастази, оставил следа като играч на „Ювентус“. Именно той вкара единия от головете при победата на Италия над Югославия с 2:0 при преиграването на финала на „Евро-68“. Само седмица по-късно, на 24 януари на 72 години завинаги склопи очи холандецът Роби Рензенбринк. На „Мондиал-78“ в Аржентина той отбеляза гол номер 1000 в историята на световните първенства, а в последната минута на финалния мач пропусна да се увековечи в историята, когато ударът му срещна страничния стълб на вратата на Аржентина и Холандия се размина със световната титла.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

На 16 февруари на 87 години ни напусна вратарят на Северна Ирландия Хари Грег. На 17 март почина на 93 години вратарят на големия отбор на „Ривър Плейт“ от 40-те години на миналия век Амадео Каризо. На следващия ден си отиде испанецът Хоакин Пейро – един от играчите на „Гранде Интер“ на Хеленио Херера. На 21 март на 76-годишна възраст се пренесе в отвъдното и бившият президент на „Реал“ (Мадрид) Лоренсо Санс, като по негово време „Белият балет“ спечели Шампионската лига през 1998 и 2000 г. Големият френски треньор Мишел Идалго навърши 87 години на 22 март, а само четири дни по-късно намери своя вечен покой. Под негово ръководство Франция спечели първата си европейска титла през 1984 г.

На 6 април почина югославският треньор Радомир Антич (вляво), който и засега е единственият в историята, който е бил начело и на трите испански гранда – „Реал“ (Мадрид), „Барселона“ и „Атлетико“ (Мадрид). На 12 април на 79 години си отиде от този свят Питър Бонети – вратарят на английския национален отбор във фаталния четвъртфинал от „Мондиал-70“ в Мексико, когато след 2:0 за Англия, ФРГ направи пълен обрат до 3:2 след продължения. А на 17 април на 76 години почина Нормън Хънтър – основен играч в големия отбор на „Лийдс“ през 70-те години.

На 22 май на 81 години се пренесе в отвъдното и Луиджи Симони. Под негово ръководство „Интер“ спечели Купата на УЕФА през 1998 г., а през пролетта на 2002 г. той бе начело и на българския ЦСКА. Големият нападател на великия „Интер“ от 60-те години Марио Корсо преклони глава на 20 юни на 78-годишна възраст. Само три дни по-късно Милано отново потъна в скръб, но този път траурният повод бе играч на градския съперник „Милан“. На 73 години си отиде Пиерино Прати, който на финала за Купата на шампионите „Милан“ – „Аякс“ 4:1 през 1969 г. постигна забележителен хеттрик. На 27 юни на 74-годишна възраст почина известният югославски национал, а по-късно и треньор на „репрезентацията“ Илия Петкович.

11 юли бе последният ден от 85-годишния живот на английския национал Джеки Чарлтън – световен шампион от 1966 г. и по-голям брат на великия Боби Чарлтън. На следващия ден на 75 години си отиде холандският национал Вим Сурбиер – един от легендарния „Аякс“ през 70-те години. А на 17 юли на 79 години почина аржентинецът Силвио Марсолини, смятан за най-добрия ляв защитник в страната на пампасите.

На 8 август на преклонната 90-годишна възраст премина „в друг полк“ треньорът Габриел Очоа Урибе, наричан още „Бащата на колумбийския футбол“. Само септември беше месецът, в които „черната жътва“ си даде почивка. На 30 октомври на 78 години почина английският защитник Ноби Стайлс – световен шампион през 1966 г. На 15 ноември на 72 години си отиде от този свят големият английски вратар Рей Клемънс – един от символите на „Ливърпул“ в най-славните му години. Идваме и до датата 25 ноември, в която Господ си прибра своята „Божия ръка“ Диего Армандо Марадона. Само 26 дни след като навърши 60 години, дон Диего се пресели в божиите селения. На същата дата 15 години преди това си бе отишъл и друг футболен гений – Джордж Бест. И сякаш за да има „Черният списък“ завършен вид, декември прибави и последните пет жертви. На 6 декември на 83 години почина съветският футболист Виктор Понеделник – автор на победния гол за СССР на първия европейски финал през 1960 г. По-късно той бе главен редактор на седмичника „Футбол-хокей“. На 8 декември на 66 години го последва аржентинецът Алесандро Сабела – треньор на Аржентина на световния финал през 2014 г. в Бразилия.

На 9 декември Господ си прибра и една „Златна топка“ – италианецът Паоло Роси (на 64 години), който бе световен шампион и национален герой на страната през 1982 г. На 13 декември на 87 години почина хърватският треньор Ото Барич, а на следващия ден на 73 години от този свят си отиде и френският му колега Жерар Улие. Той пожъна успехи в „Ливърпул“, но бе и начело на „петлите“ на славната за нас дата 17 ноември 1993 г.

"Черната жътва" продължи до самия край на годината, като на 31 декември, само часове преди настъпването на 2021 г., на 92 години склопи очи и известният шотландски треньор Доми Дохърти. 

Българският футбол също даде свидни жертви през 2020 г.

Годината започна с тъжната новина за кончината на легендата на Берое и родния футбол Петко Петков, който си отиде от този свят на 10 януари на 73-годишна възраст.

На 5 юни на 79 години почина Борис Гаганелов – дългогодишен национал и стълб в отбраната на ЦСКА. На 13 август на 77-годишна възраст си отиде от този свят Бисер Михайлов – дългогодишен вратар на „Левски“, баща на Борислав Михайлов и дядо на Николай Михайлов. Останалите по-известни хора от нашия футбол преминаха в отвъдното през ноември. На 11 ноември на 66 години си отиде бившият президент на БФС Христо Данов. На 13 ноември на 79 години почина Виден Апостолов – дългогодишен играч на „Ботев“ (Пд) и национал. На 23 ноември изпратихме и треньора Никола Спасов, който издъхна на 61 години.

Българският „черен списък“ завърши Димитър Ларгов, който си отиде на 26 ноември на 84 години. Той бе дългогодишен играч на „Славия“ и националния отбор, а впоследствие и президент на БФС. 

РУМЕН ПАЙТАШЕВ

Петко Петков: 

Борис Гаганелов:

Бисер Михайлов: 

Димитър Ларгов: