Марчело Липи, който през 2006 година изведе Италия до световната титла, е новият селекционер на националния отбор на Китай. Новината беше обявена на официалния сайт на Китайската футболна федерация, но повече подробности не бяха разкрити, а Липи ще бъде представен пред медиите в петък.

68-годишният италианец наследява на поста Гао Хонгбо, който в началото на месеца подаде оставка след загубата с 0:2 от Узбекистан и намали значително шансовете на Китай за класиране на световното първенство през 2018 година.

Марчело Липи имаше тригодишен успешен престой начело на Гуангжоу Евъргранде, с който спечели три шампионски титли на Китай и триумфира в Шампионската лига на Азия през 2013 година.

Италианецът трябваше да се върне начело на Гуангжоу, но китайският шампион анулира договора, подписан преди месец, за да позволи на Липи да поеме националния отбор.

Марчело Липи ще бъде третият различен селекционер на Китай за тази година, след като Гао Хонгбо замени през януари уволнения французин Ален Перен. Първият мач на италианеца начело на тима ще бъде на 15 ноември, когато китайците приемат Катар в Кунминг.

Загубата от Узбекистан остави Китай на последното шесто място в Група „А“ на квалификациите в Зона Азия. Тимът има едно равенство и три загуби, а до края на квалификационния цикъл има още шест мача. Първите два отбора в класирането ще играят на Мондиал 2018 в Русия. Третият тим има шанс, но ще трябва да мине през два плейофа.