Италианската икономическа полиция иззе активи на стойност 12 милиона евро като част от мащабно разследване на огромно укриване на данъци от 35 футболни клуба от Серия „А“ и Серия „Б“.

Съобщението беше направено от италианските съдебни власти, които разкриха, че акцията се провежда под името „Операция: „Засада“. Разследването се води от прокурорите в Неапол Данило де Симоне, Стефано Капуано и Винченцо Раниери. Акцията е координирана чрез главния прокурор Винценцо Пискители.

Общо 64 души са обект на разследването. Предприети са правни действия срещу 8 футболни агенти, 37 футболни ръководители, 17 играчи. Сред тях са изпълнителният директор на Милан Адриано Галиани, собственикът на Наполи Аурелио де Лаурентис, босът на Лацио Кладуо Лотито, бившият шеф на Ювентус Жан Клод Блан и Лучано Моджи.

В списъка попадат още президентът на Палермо Маурицио Дзампарини, президентът на Фиорентина Андреа дела Вале, бившият спортен директор на Фиорентина Панталео Корвино, треньорът на Дженоа Енрико Прециози, президентът на Ливорно Алдо Спинели, бившите президенти на Парма Томазо Джирарди и Пиетро Леонарди, бившият президент на Сампдория Едоардо Гароне, бившият вицепрезидент на Рома Масимо Медзарома, бившият спортен директор на Сампдория Умберто Марино.

Сред разследваните настоящи и бивши футболисти са Ернан Креспо, Есекил Лавеци, Чиро Имобиле, Херман Денис, Адриан Муту, Ернан Креспо, Антонио Ночерино, Марек Янкуловски, Габриел Палета, Емануеле Калайо, Кристиан Молинаро..

Тази сутрин финансовата полиция е нахлула в офисите на Милан. От Милан и Наполи отказват да коментират темата. Говорителят на Лацио е обявил, че не знае за никакво разследване.

Началото на операция е поставено през 2012 г., когато е започнало съмнение относно истинската стойност на трансфера на Есекил Лавеци от Наполи в ПСЖ, както и на сделката на неаполитанския клуб за слабо известния аржентински нападател Кристиан Чавес. Постепенно разследването се е разраснало и се е стигнало до проверки на 41 футболни клуба в Италия.