Манчестър Сити приема Ливърпул в последния мач от 18 кръг на Висшата лига. Двубоят започва в 19:30 часа и може да се окаже директен сблъсък за първото място.
 
През миналия сезон “гражданите” имаха най-добрата защита във Висшата лига, но от началото на настоящия шампионат са допуснали 20 гола. Това без съмнение е повод за притеснение за мениджъра Мануел Пелегрини, който от старта на първенството използва осем различни двойки централни защитници и няма изявен титулярен вратар.
 
Освен това днес отбраната на Манчестър Сити ще има доста сериозна задача, тъй като трябва да се справи с Луис Суарес. Статистиката на уругваеца е доста впечатляваща. Той вкара 36 гола в последните си 34 мача за Ливърпул, а за календарната 2013 г. има 29 попадения в 26 срещи от Висшата лига.  
 
Джо Харт ще запази позицията си на вратата, след като срещу Фулъм изигра първия си мач в първенството от близо два месеца. Гаел Клиши може да продължи да играе на необичайната позиция десен бек заради контузиите на Пабло Сабалета и Майка Ричардс. По вероятно е обаче той да мине отдясно, а Коларов да е в лявата зона на отбраната. Серхио Агуеро и Матия Настасич са контузени, а Стеван Йоветич не игра срещу Фулъм заради заболяване и вероятно ще пропусне и този мач.
 
Защитникът на Ливърпул Джон Фланаган получи контузия на аддукторите при победата над Кардиф в събота и е под въпрос за днешния двубой. Капитанът Стивън Джерард е на път да се възстанови от контузия. Малко е вероятно той да попадне в групата за мача, която ще бъде попълнена от играчи от резервния тим и юношите, тъй като мениджърът Брендън Роджърс има на разположение само 17 здрави играчи. Нападателят Даниел Стъридж и левият бек Хосе Енрике със сигурност пропускат двубоя заради контузии.
 
КАКВО КАЗАХА МЕНИДЖЪРИТЕ
Мануел Пелегрини (Манчестър Сити): “Очаквам труден мач. Ливърпул е силен отбор, а Луис Суарес е в невероятна форма. Битката за титлата обаче не е между Манчестър Сити и Ливърпул. В нея участват 5-6 отбора и борбата ще продължи до края на сезона.”
 
Брендън Роджърс (Ливърпул): “В момента имаме проблем със състава. Разполагам само със 17 здрави играчи от първия тим, което не е добре в такъв натоварен период от сезона. Ние обаче не се оплакваме. Такова е положението. Това е възможност да вкарам някои играчи от резервния тим и от юношите. Тези играчи са възможност за нас във всяко отношение.”
 
 
mancity.jpgМанчестър Сити – Ливърпулliverpool.jpg
 
Днес от 19:30 часа по Диема
Манчестър, “Етихад Стейдиъм”
Съдия: Лий Мейсън
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Манчестър Сити: Джо Харт, Гаел Клиши, Мартин Демикелис, Венсан Компани, Александър Коларов, Яя Туре, Фернандиньо, Хесус Навас, Давид Силва, Самир Насри, Алваро Негредо
Контузени: Майка Ричардс, Пабло Сабалета, Серхио Агуеро, Матия Настасич, Стеван Йоветич
Наказани: няма
 
Ливърпул: Симон Миньоле, Глен Джонсън, Мартин Шкъртел, Мамаду Сако, Джон Фланаган, Джо Алън, Лукас Лейва, Джордан Хендерсън, Рахим Стърлинг, Филипе Коутиньо, Луис Суарес
Контузени: Стивън Джерард, Даниел Стъридж, Хосе Енрике, Себастиан Коатес
Наказани: няма
 
Баланс: 148 мача, 39 победи за Манчестър Сити, 37 равенства, 72 победи за Ливърпул
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Последният елитен тим в Англия, който вкара 35 гола в първите си 8 домакински мача за сезона беше Тотнъм през 1962/63.
* Ливърпул спечели само едно от последните си пет гостувания във Висшата лига (2 равенства и 2 загуби).
* Шест от последните девет мача между Ливърпул и Манчестър Сити във Висшата лига завършиха при равен резултат. В останалите три срещи “гражданите” записаха два победи, а Ливърпул спечели един път.
* Манчестър Сити не успя да вкара гол в последните си два мача, играни на 26 декември (0:0 с Уест Бромич през 2011 г. и 0:1 от Съндърланд преди година).
* Последната победа на Ливърпул на 26 декември беше през 2009 г., когато с Рафаел Бенитес начело се наложи с 2:0 над Уулвърхемптън.
* Луис Суарес вече вкара 10 гола от началото на декември. Няма друг футболист в историята на Висшата лига, който да е вкарал повече от 8 гола в рамките на един месец от сезона.
* Яя Туре от Манчестър Сити има четири гола от фаул във Висшата лига, като всички те бяха реализирани през този шампионат.
* Манчестър Сити е единственият отбор във Висшата лига, който няма загубена точка като домакин през този сезон (8 мача – 8 победи). “Гражданите” вкараха поне един гол в последните си 58 мача у дома във Висшата лига.