Преди четири години във филма „Кешбол“, който е по истински случай, Брад Пит изигра ролята на бейзболния треньор Били Бийн от Оукланд Атлетикс, който нае младия икономист Питър Бранд и двамата използваха неконвенционална система за подбор на играчи за тима. Резултатите са наистина впечатляващи, че легендарният клуб Бостън Ред Сокс нае Бил Джеймс, който е автор на системата, използвана от Бийн и Бранд в Оукланд. Това помогна на Бостън да спечели световните серии през 2013 г. Собственикът на Ред Сокс Джон Хенри дори се опита да въведе подобна система и във футболния Ливърпул. За момента математиката не върши работа на „Анфилд“.
 
benham.jpgТочната наука обаче прави чудеса в друг английски клуб Брентфорд и в датския Мидтиланд. Всичко се дължи на един човек – Матю Бенъм (на снимката вдясно), който натрупва състоянието си, биейки системата на букмейкърите за залози на футболни мачове. Той използва собствена схема за определяне на коефициента за победа на даден отбор в определен мач и се възползва от разликата в ставката на букмейкъра.
 
Според системата на Бенъм фактът, че даден отбор бележи голове, не означава, че е добър, тъй като доста от попаденията са случайни и стават с голяма доза късмет. При неговата схема факторите случайност и късмет се изключват и се създава метод на очакваните голове. Точно според този метод Бенъм изчислява дали един отбор е качествен. През лятото на 2014 г. той стана главен акционер на датския Мидтиланд и още в следващия сезон тимът спечели титлата за първи път в 16-годишната си история. Бенъм назначава бившият треньор в школата на Мидтиланд Расмус Анкерсен за президент на клуба. Анкерсен е и част от управата на английския Брентфорд.
 
rasmus.jpg„Запознахме се преди няколко години. По това време Брентфорд беше трети в Лига 2. Тогава той ми каза, че клубът има 42,3% шанс за промоция. Разбрах, че това е човек, който мисли за футбола по различен начин от общоприетия“, признава Анкерсен (на снимката заедно с Бенъм).
 
Матю Бенъм наистина гледа различно на футбола, а това дава резултат в Брентфорд и Мидтиланд. Откакто застава начело на английския тим през 2012 г. съдбата на „пчелите“ се променя драматично. През 2014 г. тимът печели промоция в Чемпиъншип, а в първия си сезон във втората английска дивизия стига до плейофите за място във Висшата лига, но отпадна от Мидълзбро.
 
„Споделяме позицията, че има голямо разминаване във футбола. Съществува една неефективност на пазара и ние се опитваме да спечелим от това. Имаме собствена иновация. За разлика от бизнеса, новостите във футбола не идват от богатите компании и клубове. Нищо не се оставя на случайността. Използваме възможността за възползване от всяка ситуация. Използват се хора, специалисти в различни области, за да подобрят представянето на клуба в определени футболни аспекти.“
 
„Типът на играчи, които се привличат, се определя по съвсем различен начин. През годините на трансферния пазар се доказа, че се плащат прекалено големи суми за играчи с ниско качество. За това създадохме собствен инструмент за оценяване на футболистите и отборите. Използваме много данни, които са много по-точни от обикновеното човешко око, на което разчитат скаутите.“
 
sparv.png„Затова имаме собствена класация на клубовете според метода на очакваните голове, който изключва случайността и късмета. Когато един отбор от по-ниско ниво се окаже на доста предно място в нашата класация, тогава проверяваме играчите на този клуб. Така намерихме Тим Спарв (на снимката вдясно), който играеше в германската втора дивизия за Гройтер Фюрт. Финландецът се оказа изключително полезен за Мидтиланд.“
 
„Моделът, който използваме е нещо, което може да бъде използвано във всяка една държава. Това е просто различен начин на мислене за футбола. Начин да бъдеш различен, да правиш нещата неконвенционално. Мисля, че стилът на Мидтиланд дава надежда на феновете, че е възможно да печелиш с малко пари, много труд и поемане на допустими рискове. Изчислили сме каква е вероятността Мидтиланд отново да спечели отново титлата или Брентфорд да влезе във Висшата лига, но ще запазим тази информация за себе си“, допълва Расмус Анкерсен.
 
Системата явно работи, тъй като Мидтиланд отново е начело на класирането в Дания с 18 точки от 8 мача и е единственият тим в шампионата, който още няма загуба. И това в първенство, което през последните 20 години беше доминирано от ФК Копенхаген, Брьондби и Олборг. Грандът ФК Копенхаген в момента е втори с 15 точки. „Вълците“ преминаха неуспешно през квалификациите на Шампионската лига, но пък стигнаха до групите на Лига Европа. В дебюта си на тази фаза датският шампион спечели с 1:0 срещу Легия (Варшава), а групата не изглежда лека, тъй като в нея са още Наполи и Брюж.
 
„Победата над поляците е голяма крачка за Мидтиланд. Горд съм от играчите и треньорите. Това обаче е само първата стъпка. Нашата цел е до 2020 година поне три пъти да сме участвали в груповата фаза на евротурнирите. Животът е твърде кратък, за да бъдем средняк. През тази година отново искаме да спечелим титлата“, признава спортният директор на клуба Клаус Стейнлейн.
 
jess.jpgМатематическите данни и статистиката се използват не само от клубната управа при подбора на играчи. Треньорът Йес Торуп (на снимката вляво) и асистентите му също разчитат на различни изчисления. Част от тях са доказали старата футболна максима, че най-добрата защита е нападението. Само, че при техните изчисления не става дума за продължаване на атаката на противниковите врати. Сметките показват, че най-добрия начин за опазване на минимална преднина в резултата се постига чрез връщането на централния нападател като допълнителен защитник.
 
„Имаме и специални треньори по изпълнение на корнери и статични положения, както и такива за техника на удара. Сигурни сме, че много отбори ще се заинтересуват от нашата система на работа“, твърди не без особена гордост Анкерсен. Той има повод за подобна гордост, тъй като все пак Мидтиланд елиминира английския Саутхемптън в плейофа за влизане в групите на Лига Европа.
 
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ