Преди 12 години Емил Костадинов облече екипа на състезаващия се във Втора бундеслига Майнц. Тогава негов съотборник и основен играч в защитата бе Юрген Клоп. Няколко години по-късно Клоп стана треньор на отбора и изведе тима до участие в евротурнирите. Сега в Майнц го няма Емил Костадинов (спортно-технически директор на ЦСКА), няма го Юрген Клоп (треньор на Борусия Дортмунд), тимът не участва в Европа, но пък е на първо място в германския елит със седем победи в седемте си мача от началото на сезона и е изненадата на футболна Европа. Подобен силен старт се е случвал само още два пъти от създането на Бундеслигата през сезон 1963/64. В началото на сезон 1995/96 Байерн с Емил Костадинов в състава си и с Ото Рехагел начело започва със 7 поредни победи. Шест години по-късно Кайзерстлаутерн, с Мариян Христов в състава си и Андреас Бреме за треньор, повтаря постижението на баварците. Любопитното е, че и в двата случая шампион става Борусия (Дортмунд), а в момента “жълто-черните” отстъпват само на три точки зад Майнц.

Всъщност победната серия на Майнц започна на 15 август с успеха с 2:1 над Берлинер АК за купата на страната. След това последваха победите над Щутгарт, Волфсбург, Кайзерслаутерн, Вердер, Кьолн, Байерн и Хофенхайм. Това в никакъв случай не може да се нарече лесна програма за началото на шампионата. Сред съперниците са последните два шампиона (Волфсбург и Байерн), участник в Лига Европа (Щутгарт) и два тима от групите на Шампионската лига (Вердер и Байерн). Мнозина се притесняват, че играчите няма да издържат на темпото, те обаче изглежда бяха опровергани. Още от третия кръг треньорът Томас Тухел започна с ротациите и до момента е използвал 19 различни играчи. Всъщност тогава промяната бе наложителна, тъй като датският централен защитник Бо Свенсон страдаше от стомашен вирус. В останалите 6 мача той е неизменен титуляр. Само македонският партньор на Свенсон Николче Новески, дефанзивният халф Ойген Полански и вратарят Кристиан Веткло са били в стартовия състав във всички 7 срещи от началото на сезона. Свенсон и Новески са като стена пред Веткло, почти не пропускат да спрат всяка топка – по земя или във въздуха. Те обаче имат и късмет. В Бремен Уго Алмейда удари греда, а в Мюнхен същия малшанс след удар с глава имаше и Мирослав Клозе. В дясната зона на защитата на Майнц се изявява и бившият играч на ЦСКА Радослав Забавник.

В халфовата линия освен вече споменатия Полански, основни стълбове са словашкият сънародник на Забавник Мирослав Кархан и колумбийският национал Елкин Сото. В Майнц 34-годишният Кархан намери най-добрата си форма, което му позволи във вторник да изиграе своя мач № 100 за Словакия. Това досега не се бе удавало на нито един словашки национал. Сото има особен статут. За треньора Томас Тухел той е това, което бе Зе Роберто за Байерн преди години. Стабилен халф с подчертано дефанзивни функции. В предни позиции са Андре Шюрле (19 години), Люис Холтби (20 години) и Адам Салай (22 години). Именно тези тримата станаха повод Майнц да бъде определен като момчешка поп група. Те дори бяха поканени в телевизионна програма, където позираха като музиканти. Даже Шюрле и Салай започнаха да празнуват головете си, имитирайки свирене на китара.

Люис Холтби е сред архитектите на чудесния старт на Майнц от началото на сезона. Той е вкарва гол или асистира за такъв в почти всеки мач на тима във всички турнири (4 гола и 7 асистенции). Най-странното в случая е, че 20-годишният капитан на младежкия национален отбор на Германия играе за Майнц под наем от Шалке 04. За разлика от настоящия тим на Холтби “кралскосините” са предпоследни в класирането с 4 точки. Още по-любопитно е, че през пролетта Холтби бе преотстъпен на Бохум, който изпадна от елита. Младокът е талантливо крило, което може да играе не само на двата фланга, но и зад централния нападател. Баща му е англичанин и това повдигна въпроса, че може да облече екипа на “трите лъва”. Той обаче отрече подобна възможност, като заяви, че би бил горд да играе за Германия. Йоахим Льов дори намекна, че може да го вземе за контролата с Швеция на 17 ноември.

Истинският “виновник” за великолепното представяне на Майнц обаче се нарича Томас Тухел. На 3 август 2009 г. изненадващо бе повишен от наставник на клубния състав до 19 години до треньор на първия отбор. Той наследи на поста норвежеца Йорн Андерсен, който бе уволнен след отпадането за купата от четвъртодивизионния Любек. 37-годишният Тухел е бивш защитник на Щутгартер Кикерс и Улм. Треньорската му кариера започва с юношеските отбори на Щутгарт през 2000 г. След пет години се мести в Аугсбург, а в Майнц е от 2008 г. Въпреки че е треньор на първия състав на отбора, Тухел винаги е признавал, че с удоволствие би се върнал да работи с тима до 19 години. Думите му наскоро бяха потвърдени и от мениджъра на клуба Кристиан Хайдел.

Треньорският талант на Томас Тухел си е личал още по времето, когато е бил активен състезател. За това признава и мениджърът на Щутгарт Фреди Бобич, бивш съотборник на Тухел в Щутгартер Кикерс. “Нашият треньор Ролф Шафстал бе открил таланта на Томас. Често пъти преди тренировка ни казваше: “Днес заниманието ще бъде проведено от Тухел.” Той не страхуваше да му се довери за подобна задача и Томас се справяше,” спомня си Бобич. Треньорските качества на Тухел проличават още в работата му с юношите на Щутгарт, като през сезон 2004/05 извежда отбора до 19 години до шампионската титла. От тогавашния младежки отбор на швабите днес има трима германски национали – Сами Хедира, Сердар Ташчъ и Андрес Бек. Под ръководството на Томас Тухел играта на Майнц е истински спектакъл. Тимът е вкарал 18 гола от началото на сезона. Само Борусия (Дортмунд), с бившия треньор на Майнц Юрген Клоп начело, е отбелязал същия брой попадения в Бундеслигата. Освен това тимът от “Щадион ам Брухвег” е единственият лидер в големите европейски първенства, който няма загубена точка от началото на сезона.

Успешната серия напълни и трибуните на “Щадион ам Брухвег”, което до известна степен се дължи и на евтините билети. Най-скъпият пропуск за домакинските мачове на Майнц е 37 евро. Само за сравнение в столицата Берлин плащат повече, за да гледат мачове от хокейната или баскетболната бундеслига. Цената на билетите за срещите на баскетболния АЛБА Берлин е 41 евро, а за тези на хокейния Берлин Айсберен – 46,30 евро. Именно името на стадиона помогна и за създаването на прозвището на настоящия състав на Майнц, в който играят доста млади играчи. В Германия все по-често наричат тима на Томас Тухел “Брухвег Бойс”. Всъщност от 2011 г. “Щадион ам Брухвег” ще бъде заменен от новото съоръжение “Кофейс Арена”.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В БУНДЕСЛИГАТА - ТУК!