Бившият вратар на родния гранд ЦСКА Райс Мболи е сред номинираните за Футболист №1 на Африка за 2014 година. 28-годишният страж направи силни изяви с Алжир на световното първенство в Бразилия това лято, след което напусна „армейците” и премина в американския Филаделфия Юниън. В България алжирецът е играл още и за Славия. Още трима негови сънародници също са в списъка на номинираните - халфът Ясин Брахими (Порто) и нападателите Софиан Фегули (под нае в Алмерия от Валенсия) и Ислам Слимани (Спортинг Лисабон).

Миналогодишният носител на приза Яя Туре (Манчестър Сити) очаквано също е сред номинираните, а освен него, още четирима играчи от английската Висша лига са в списъка от 25 имена – котдивоарецът Вилфрид Бони (Суонзи), конгоанецът Яник Боласи (Кристъл Палас), тогоанецът Емануел Адебайор (Тотнъм) и сенегалецът Садио Мане (Саутхемптън).

Яя Туре, който е национал на Кот д'Ивоар, може да спечели наградата за рекорден четвърти път, което не изглежда невероятно предвид участието му в спечелената шампионска титла от Манчестър Сити миналия сезон.

Легендата на Челси и настоящ нападател на тима Дидие Дрогба, както и нигерийският му съотборник Джон Оби Микел не са номинирани.