Лоша вест застигна вратаря Райс Мболи преди контролата на Алжир с Габон, загубен с 1:2. Часове преди двубоя той научи, че майка му е починала в Париж.
 
В първия момент вратарят е поискал незабавно да хване обратен полет за френската столица, за да е до майка си в последния й път. Но имайки в предвид дългото пътуване, Мболи останал, за да играе в памет на жената, дарила го с живот.
 
Майката на тъмнокожият футболист е алжирка и именно заради нея Райс избира да играе за националния тим на арабската страна. Целият отбор заедно с президента на футболната федерация са изказали искрените си съболезнования и подкрепа на Мболи, който в памет на майка си бе титуляр на вратата на Алжир в приятелския мач срещу Габон.  
 
На смъртния си одър майката на Мболи помолила да кажат на сина й да играе в този мач, тъй като тя ще е с него там някъде отгоре, съобщава близък на семейството за авторитетното алжирско издание „Le Buteur”.
 
В първото си интервю, след като получи повиквателна за алжирския национален отбор, Мболи сподели, че когато неговата майка е разбрала, че това е истина, подскочила от радост. След доброто представяне на вратаря на Мондиала в ЮАР тя заяви пред „Le Buteur”, че е горда със сина си.
 
“Райс Мболи осъществи мечтата на майка си, виждайки го с националната фланелка на най-големия футболен форум – световното първенство”, завършва материалът на алжирските колеги.
 
“Той още е в депресия, защото безкрайно много обичаше майка си. Всички се надяваме по-скоро да се възстанови”, добавят още арабските журналисти.