Мексиканският Чивас записа впечатляващ успех с 2:0 като гост на Универсидад де Чили като гост и се класира за първи път в историята си на финал на Копа Либертадорес.
 
Хавиер Баес и Джони Магайон вкараха по едно попадение в реванша, след като първият двубой бе завършил 1:1. Чивас е едва вторият мексикански тим, стигнал финал на турнира, след като отборите от страната за първи път бяха поканени в южноамериканския турнир през 1998 г.
 
Преди година тимът от Гуадалахара и сънародниците им от Сан Луис напуснаха Копа Либертадорес, тъй като съперниците им отказаха да пътуват до Мексико за мачовете от втория крът на турнира заради епидемията от птичи грип.
 
След това от мексиканската федерация обявиха, че отборите от страната няма да повече да участват в Копа Либертадорес. След това обаче това решение бе отменено, след като в настоящото издание на турнира двата местни тима получиха автоматично място в осминафиналите.
 
В резултат на това Чивас, който срещу Универсидад де Чили излезе само с мексиканци в състава си, се нуждаеше от шест мача, за да стигне до финала. Тимът от Гуадалаха отпадаше на полуфиналите през 2005 и 2006 г./БЛИЦ