Звездата на Барселона Лионел Меси бе свързан в скандал с данъчни измами. Според информацията на „Гардиън“ носителят на „Златната топка“ е използвал офшорната компания в Панама.

Името на Меси излезе наяве след международно журналистическо разследване, което публикува имената на редица известни личности, свързани с офшорни компании. Звездата на Барселона и баща му Хорхе имат такава фирма в Панама - „Mega Star Enterprises“.

„На 13 юни 2013 година, само един ден, след като се разбра, че Меси и баща му са укрили 4,1 милиона евро, те са използвали уругвайска фирма, за да образуват панамско дружество, с което да продължат да укриват данъци“, се казва в разкритието на направеното разследване.

В скандала бяха намесени и имената на президента на УЕФА Мишел Платини и бившия чилийски национал Иван Саморано, които са използвали услугите на офшорката „Mossack Fonseca“. Платини е сторил това през 2007 г., когато беше избран за шеф на европейската футболна централа. Той е използвал компанията за консултант при отварянето на собствена офшорна фирма.

В документите, свързани с „Mossack Fonseca“, фигурират имената на още 20 бивши и настоящи футболисти на Барселона, Реал (Мадрид) и Манчестър Юнайтед.

Други личности извън спорта също са се възползвали от този канал за източване на данъци. Сред тях са президентът на Русия Владимир Путин, режисьорът Педро Алмодовар и сестрата на крал Хуан Карлос – Пилар де Бурбон.