Считаният като основен фаворит за спечелване на „Златната топка” за най-добър футболист на 2015 година Лионел Меси е сред претендентите и за най-красив гол на годината. Аржентинската звезда на Барселона ще се конкурира за приза, носещ името на унгарския легендарен футболист Ференц Пушкаш, още с Алесандро Флоренци от Рома и Вендел Лира от бразилския тим Вила Нова, имащ прозвището „тигрите”.

Меси е номиниран с гола си от финала за Купата на Краля в Испания при успеха на Барселона срещу Атлетик Билбао с 3:1. Тогава аржентинецът пробяга с топката от центъра на терена до наказателното поле на баските, преодолявайки четирима съперници, за да вкара едно от двете си попадения в мача. След това Меси бе избран и за най-добър футболист на мача.

Номинираното попадение на Флоренци е от груповата фаза на Шампионската лига срещу Барселона (1:1) на „Олимпико” в Рим. Халфът овладя тогава топката в полето на „вълците”, пресече централната линия и прехвърли германския вратар Марк-Андре тер Щеген.

Вендел Лира попадна сред номинираните с гол за тима на Гоянезия срещу Атлетико Гоянензе (2:1) в шампионата Гояно в Бразилия.

ФИФА ще обяви победителя на 11 януари 2016 година по време на церемонията за връчването на „Златната топка” в Цюрих (Швейцария).