Барселона и Сантос излизат във финал на Световното клубно първенство днес от 12:30 часа българско време. Един срещу друг се изправят европейският клубен шампион и носителят на Копа Либертародерс в Южна Америка. На терена ще излязат големите звезди на Барса и Сантос съответно Лео Меси и Неймар. Аржентинецът или бразилецът ще триумфира след финала.

Меси и Неймар лице в лице

ТЕХНИКА
Меси (9,5) – Неймар (8)
Неймар и Меси са технически чудеса на футбола. И в двата случая не говорим просто за играчи с топка в крака. Те могат да контролират, пробиват и дриблират с лекота. Меси обаче е по-добър в този аспект на играта. Лео вече е доказал на цял свят уменията си, докато Неймар е твърде млад и все още не е разкрил целия си потенциал. Победа за Меси в този раздел.

ФИЗИКА
Меси (9) – Неймар (6,5)
Физиката е една от най-големите слабости на Неймар. Великият Пеле често отбелязва това, когато се налага да хвали играча. Със своите 174 см и 60 кг Неймар е далеч от показателите на Меси, много по-мускулест и развит като футболист. С постоянна работа Неймар може да изгради добра физика, но засега е далеч от своя опонент.

9_1.jpg

СКОРОСТ
Меси (9) – Неймар (8)
И двамата са много бързи играчи. Бразилецът има огромна взривоопасност, докато Меси се движи по-плавно, когато дриблира с топка в крака. Когато обаче набере скорост аржентинецът е труден за спиране, доказателствата са десетки, при многобройните му влизания в наказателното поле на съперника. Неймар изостава в това отношение, тъй като често губи топката по лек начин.

ДРИБЪЛ
Меси (8,5) – Неймар (9)
И двамата са много добри с топка в крака. Ако обаче ги сравним в ситуация един на един, т.е. когато се наложи да излъжат бранител, бразилецът е с крачка напред от Меси. Неймар разполага с по-широк репертоар от финтове, в момента е може би най-добрият дрибльор в света.

ДРИБЪЛ И ГОЛ
Меси (9,5) – Неймар (8)
Меси има вече над 200 гола за Барселона и изглежда ги вкарва с лекота. От всички възможни ситуации с десен крак, глава, с ляв крак, извън наказателното поле и вътре в него. Неймар лесно стига до вратата, но не всеки път поразява целта. Тук е ясно, че Меси е по-добър от бразилеца.

ПАС
Меси (9) – Неймар (7,5)
Меси е заобиколен от най-добрите халфове в света – Шави, Иниеста и Фабрегас. Той има същата способност да подава, както го правят те. Това помага на Барселона да прелива опасно в атака и използва аржентинеца. Неймар не използва този аспект от играта, не преценява, че в момента футболът се нуждае от едновременно добри асистенти и голмайстори.

3_12.jpg

СПИРАНЕ НА ТОПКАТА
Меси (8) – Неймар (7)
Меси го прави с лекота. Аржентинецът овладява пасове и с двата крака, като по този показател може да бъде сравняват с Шави и Вия, които са най-добри в Барселона. Неймар не е специализиран в този компонент, въпреки че телосложението му дава предимство. В бъдеще обаче бразилецът със сигурност ще подобри представянето си.

КОЛЕКТИВНА ИГРА
Меси (10) – Неймар (8)
Меси е брилянтен, когато играе заедно с останалите. В това се крие потенциалът на Меси и в Барселона отдавна го използват като оръжие. Аржентинецът не се колебае да помага в защита или да получи топката далеч от наказателното поле на съперника. Неймар е непредсказуем, но понякога хаотичен. Трябва да подобри част от тактическите си умения, за да направи скок към големия европейски футбол.

ЛИДЕРСТВО
Меси (9) – Неймар (8)
Петте години разлика в полза на по-големия Лео Меси несъмнено му дава преднина. Меси беше в сянката на Роналдиньо, а сега го надмина по всички показатели и е новият лидер на Барселона. Лионел е спортист с огромно желание за победа и титли. Тези, които го познават, твърдят, че създава неповторима атмосфера в съблекалнята. Неймар преживява моментни върхове и падения в кариерата си, 2011 година е слаба за него. Все още баща му е водеща фигури в кариерата му, след като взима решенията.

ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ИГРАТА
Меси (9) – Неймар (8)
Меси натрупа много успехи с Барселона и разочарования с националния отбор на Аржентина. Лео спечели всичко с каталунците и е човекът за големите решаващи двубои. Неймар изигра ключова роля за Сантос в първенството на Бразилия и Копа Либертадорес. Меси обаче е вкарвал десетки решаващи голове, на финала в Шампионската лига през 2009 година, на финала на Световното клубно първенство през същата година, има хеттрик срещу Реал (Мадрид) само на 19 години./БЛИЦ

*Заб.: Материалът е от испанския вестник "Спорт"