През лятото на 2009 г. в ЦСКА се появи един странен французин и започна подготовка с тима. Грег Акселрод обяви, че е бивш играч на ПСЖ и аржентинските Тигре и Ривър Плейт. Той обаче бързо беше разкрит. Оказа се, че не е никакъв футболист и бързо получи названието Грег Ментето сред родните фенове. Акселрод обаче не е единственият подобен случай в историята на най-популярния спорт. Френският сайт francetvinfo.fr направи специална класация с подобни лъжефутболисти. Тя е провокирана от опита на испанец да се представи за играч на ПСЖ.
 
91.jpg1.Мигел Ибара Грасие
Младият испанец се представяше за футболист от втория тим на ПСЖ, който е привлечен от Валенсия. Той дори има профил в “Туитър”, на който са публикувани снимки с играчи на парижани (дори със Златан Ибрахимович), фотоси от базата на клуба и дори снимка на профила на Ибара от клубния сайт. Публикувани са препратки към информации за него в във френски и италиански сайтове. Има и страница в “Уикипедия”. Фалшификацията обаче беше разкрита вчера от в. “Марка”. Мигел Ибара Грасие е обикновен градинар и бивш военнослужещ.
 
92.jpg2.Грег Акселрод
Това е пионерът на футболните измамници. Всичко започва през 2008 г. с желанието на Грег да си намери професионален футболен отбор. Той си създава собствен сайт, който пълни с измислени новини за себе си. Твърди, че е играл за различни отбори или бил на проби в други. В специално създаден видеоклип Грег Акселрод е сравнен по качества с Пеп Гуардиола. Въоръжен с подобна биография французинът пристигна в ЦСКА (София) преди 3 години, но беше разкрит от любознателни фенове, които потърсиха информация за него във френските футболни форуми. Акселрод успя да постигне мечтата си и поигра футбол в полупрофесионален футболен клуб в Канада. В момента се изявява като част от медийния екип на френски отбор от автомобилните състезания.
 
3.Борисио Ферара
Докато предишните герои в класацията са реални хора, това е напълно измислена личност. През лятото на 2006 г. двама привърженици на Сент Етиен пускат фалшивия слух, че клубът привлича италианския футболист Борисио Ферара. Направена е фалшива страница на популярния “Гадзета дело Спорт” с информация по трансфера. Доста местни издания и дори институция като “Франс Футбол” се хващат на въдицата. Цялата фалшификация е разкрита седмици по-късно.
 
93.jpg4.Али Диа
През 1996 г. интернет не беше масово явление. Проверка на информация се правеше много трудно. Когато мениджърът на Саутхемптън Греъм Сунес получава обаждане по телефона от Джордж Уеа, който предлага своя братовчед Али Диа, на бившия играч на Ливърпул не му остава нищо друго освен да се довери. Все пак “обаждането” е от добре известен в цял свят футболист. Али Диа минава бърз тест и подписва договор. Това не е всичко. Африканецът дори играе едно полувреме за “светците” във шампионатен мач срещу Лийдс и дори има възможност да вкара гол. Бързо става ясно, че Али Диа не играе като своя братовчед Джордж Уеа, а по-скоро като дядо му.



 
94.jpg5.Алесандро Дзарели
През 2005 г. няколко уелски клуба пропищяха и отправиха предупреждение чрез ВВС до своите колеги от други отбори относно италианеца Алесандро Дзарели. Той твърдял, че е в Уелс във връзка с програма за обмен на футболисти и е предложил услугите си на Бангор Сити, Конас Куей Номандс и на шампиона ТНС. Той твърдял, че според договореността трябва да получава по 200 паунда на седмица.
 
95.jpg6.Дидие Баптист
Дори клуб като Ливърпул е замесен във фалшив опит за трансфер. Твърди се, че “червените” ще привлекат младежкия национал на Франция Дидие Баптист от Монако срещу 3,5 милиона паунда. Новината за трансфера е считана за един от най-големите гафове на несъществуващия вече в. “Нюз ъф дъ Уърлд”. Дидие Баптист наистина е ляв бек, но играе за Харчестър Роувърс (измислен клуб) и е сред основните герои на телевизионния сериал “Дрийм Тийм” (в ролята Саша Грънпитър). Любопитното е, че телевизията “Скай”, която излъчва сериала, и в. “Нюз ъф дъ Уърлд” са част от британската империя на медийния магнат Рупърт Мърдок.