Квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 година влизат в решителната си фаза в Европа, а завързаните сблъсъци в последните два кръга са гарантирани, тъй като освен домакините и Белгия досега нито един тим от Стария континент не се е класирал директно за надпреварата. Преди всичко в група I конкуренцията е жестока, докато в останалите групи повечето от отборите имат нужда от само една победа или дори една точка, за да се класират за турнира следващото лято.

Само победителите от деветте групи се класират директно за Световното, а най-добрите 8 отбора, заели втори места в групите играят допълнителни баражи в 4 двойки, определени чрез жребий. Вторият отбор с най-слаби показатели от всички девет групи отпада от жребия за баражите и няма шанс за участие на Мондиал 2018 в Русия.

Група А
Франция (17 точки) и Швеция (16 точки) водят битка за първото място, но и Холандия (13 точки) не отписва надеждите си за втората позиция и участие в плейофите. „Петлите” са фаворити както при визитата срещу България (12 точки), така и в домакинството срещу Беларус (5 точки). За Швеция предстои първо домакинство срещу Люксембург (5 точки) и след това решаващо гостуване в Амстердам срещу „лалетата”, които имат мач с Беларус преди това.

Група B
Швейцария (24 точки) заедно със световния шампион Германия от друга група са без загубени точки до момента. На „кръстоносците” им предстои решителна визита на Португалия (21 точки) в Лисабон. Сако ако Португалия не победи у дома Андора (4 точки), швейцарците ще се класират при победа у дома срещу Унгария (10 точки) в предпоследния кръг. Във всички други случаи ще има решителен мач в Лисабон за първото място.

Група C
Както вече се спомена, Германия (24) е без загуба на точки до момента и в деветия предпоследен кръг гостува на Северна Ирландия (19 точки), което означава, че при реми или победа ще се класира за Мондиал 2018. За северноирландците второто място е сигурно, но те ще се пробват с победа срещу Бундестима да запазят и надеждите си за първата позиция.

Група D
След победата си с 1:0 на Ейре в Дъблин през септември Сърбия (18 точки) е близо до директно класиране. Една победа в мачовете срещу Австрия (9 точки) като гости или срещу Грузия (5 точки) у дома ще гарантират плановете на сърбите за участие в Русия. Уелс (14 точки) и Ейре (13 точки) най-вероятно ще спорят за втората позиция. За уелсците предстои първо визита в Грузия, а ирландците приемат Молдова. Директният сблъсък между „драконите” и Ейре е на 9 октомври в Кардиф.

Група Е
След като Полша (19 точки) регистрира първата си загуба в миналия месец (0:4 срещу Дания) надежди за първото място в тази група имат още Черна гора (16 точки) и Дания (16 точки). За „Дружина полска” има първо гостуване в Армения (6 точки) и след това домакинство във Варшава с Черна гора, чийто тим преди това приема Дания. „Червеният динамит” играе последния си мач в Румъния (9 точки), чийто тим няма никакви шансове.

Група F
Англия (20 точки) продължава да е без загуба (6 победи и 2 равенства) и при следваща победа ще се класира за Световното в Русия. Това може да се случи още в домакинството срещу Словения, а ако не „трите лъва” ще имат втори шанс в Литва (5 точки). Словенците (14 точки), Словакия (15 точки) и Шотландия (14 точки) ще водят любопитна битка за второто място. От съществено значение са срещите между Шотландия и Словакия днес в Глазгоу и между Словения и шотландците на 8 октомври в Любляна.

Група G
С класическата победа 3:0 за Испания (22 точки) срещу Италия (19 точки) през септември всичко изглежда решено в групата. Испанците обаче трябва да подходят концентрирано към последните си два мача срещу Албания (13 точки) и Израел (9 точки). Италия ще играе у дома срещу Македония (7 точки) и навън срещу Албания, надявайки се на издънка на „Ла Фурия”.

Група H
Белгия (22 точки) е единственият европейски отбор след домакина Русия с предварително директно класиране за турнира, така че Босна и Херцеговина (14 точки), Гърция (13 точки) и Кипър (10 точки) ще водят битка за втората позиция. Има един директен дуел между Кипър и Гърция в Никозия на 7 октомври, а „елините” завършват с домакинството срещу аутсайдера Гибралтар. Ключов мач за Босна и Херцеговина е домакинството срещу класиралите се белгийци, а в последния кръг предстои визита на Естония (8 точки).

Група I
Има ли по-интересна от група I? Едва ли. Хърватия (16 точки), Исландия (16 точки), Турция (14 точки) и Украйна (14 точки) имат надежди за директно класиране на световното първенство. Хърватите приемат Финландия (7 точки) и след това гостуват на Украйна, чийто тим преди това има визита в Косово (1 точка). Исландия първо пътува до Турция, а накрая приключва у дома с Косово. Турците завършват квалификациите с визита на Финландия.

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ/БЛИЦ

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​