Сериозен международен скандал се разрази между Дания и Русия заради предстоящия мач между националните отбори на двете държави от Евро 2020. Датчаните и руснаците са заедно в Група „В“ на шампионата, а мачовете от този поток ще се играят в Санкт Петербург и Копенхаген.

Интересното е, че двубоят между двата тима е от последните в групата и по програма е на 21 юни от 22:00 часа в Копенхаген. Това е единственият мач от груповата фаза, който „сборная“ ще играе извън територията на Русия.

Дания обаче официално обяви, че няма да допусне руски фенове за срещата. Това разгневи властите в Москва. Проблемът дори беше обсъждан в парламента, а решението на датските власти беше определено като невиждана провокация. Дори беше поискана намесата на УЕФА, която да принуди управлението в Копенхаген да преразгледа позицията си.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Днес посолството на Дания в Москва разясни напълно позицията на страната относно отказа за допускане на руски фенове за мача между двата тима.

„Заради ситуацията, свързана с разпространението на коронавируса, Дания, както и други държави, въведе ограничения за влизане на чуждестранни граждани на територията на страната. Тези ограничения се намират в постоянен процес на преразглеждане в зависимост от текущата ситуация с пандемията. Правилата се отнасят до всички чужденци, желаещи да влязат на територията на Дания, и не са насочени конкретно срещу руските граждани. Като член на Европейския съюз, ние можем да разрешим посещението на чужденци, ваксинирани с одобрените от ЕС ваксини. Произвежданите в Русия и използвани в страната „Спутник V“, „ЕпиВакКорона“ и „КовиВак“ не влизат в този списък“, обявиха от датското посолство в Москва.