Милан стана шампион на Италия за 18-и път в историята си. Дербито на 36-ия кръг в Серия „А” между Рома и Милан не излъчи победител и завърши 0:0. С подялбата на точките на "Олимпико” в Рим на практика "росонерите" си осигуриха спечелването на Скудетото за първи път от 2004 година насам. Милан води с 9 точки пред втория Интер три кръга преди края. "Нерадзурите" бяха детронирани от върха, след като спечелиха пет поредни титли в последните години.

След изтърпяно наказание от три срещи в игра за Милан се завърна шведската звезда Златан Ибрахимович, но той остана напълно незабележим през целия мач. През първото полувреме на „Олимпико” домакините държаха инициативата и на няколко пъти застрашиха вратата на Кристиан Абиати, но така и не успяха да го преодолеят. Черногорецът Мирко Вучинич и Фабио Симплисио бяха най-близо до гол в полза на „римските вълци”, но ударите им бяха отразени с вещина от Абиати. Матео Бриги пък се контузи още в 16-ата минута след сблъсък с Дженаро Гатузо и бе заменен от Алесандро Рози. От своя страна Милан не успя да създаде нито едно голово положение пред вратата на Рома.

След почивката „римските вълци” продължиха да бъдат по-активни, но трудно достигаха до опасности пред вратата на Абиати. Милан пък откровен играеше за точката в този мач и рядко организираше атаки, с които да търси гола пред вратата на Рома. В 60-а минута Амброзини копна топката и изведе Боатенг зад гърба на защитата на Рома. Бившият футболист на Портсмут шутира с десния крак от границата на малкия пеналт, Дони бе преодолян, но топката премина на сантиметри от лявата странична греда на "вълците". Минута по-късно Ибрахимович изстреля истински снаряд от статично положение, като топката бе насочена право към ъгъла на Дони, но въпреки това стражът едва успя да отбие удара на шведския таран.

6_1.jpg

Колкото по-близо се приближаваше последният съдийски сигнал, толкова по-внимателно възпитаниците на Масимилиано Алегри се опитваха да владеят топката, да бавят темпото и като цяло да запазят статуквото, което ги правеше шампиони. Домакините пък се бяха дръпнали в своята половина, очевидно изпитвайки трудности в отсъствието на Перота и Де Роси, които нямаха право да вземат участие в тази среща заради наказания.

Три минути преди края на срещата Пизаро реши вместо да центрира от фаул, да се опита да стреля директно и да изненада Абиати, но вратарят на Милан без проблем улови топката. В самия край на двубоя домакините опитаха да упражнят някакъв натиск и да се доберат до трите точки, които щяха да ги доближат само на един пункт от зона Шампионска лига. Защитата на Милан обаче, без проблем удържа на натиска и след последния съдийски сигнал възпитаниците на Масимилиано Алегри започнаха да празнуват. 

След това равенство Милан събра актив от 78 точки и на практика си осигури шампионската титла, докато Рома измести от петата позиция Удинезе със своите 60 пункта. /БЛИЦ

ИТАЛИЯ, СЕРИЯ “А”, 36 КРЪГ
На 7 май (събота)
Палермо – Бари 2:1
0:1 Симоне Бентивольо (7), 1:1 Фабрицио Миколи (39), 2:1 Чезаре Бово (53)
 
На 8 май (неделя)
16:00 часа Лече – Наполи
Баланс: 17 мача, 3 победи за Лeче, 7 равенства, 7 победи за Наполи
 
16:00 часа Бреша – Катания
Баланс: 3 мача, 1 победа за Бреша, 1 равенство, 1 победа за Катания
 
16:00 часа Каляри – Чезена
Баланс: 10 мача, 8 равенства, 5 победи за Чезена
 
16:00 часа Интер – Фиорентина (ТВ +)
Баланс: 145 мача, 57 победи за Интер, 50 равенства, 38 победи за Фиорентина
 
16:00 часа Болоня – Парма
Баланс: 19 мача, 6 победи за Болоня, 6 равенства, 7 победи за Парма
 
16:00 часа Удинезе – Лацио (Филм +)
Баланс: 63 мача, 20 победи за Удинезе, 17 равенства, 26 победи за Лацио
 
21:45 часа Дженоа – Сампдория
Баланс: 57 мача, 13 победи за Дженоа, 24 равенства, 20 победи за Сампдория
 
На 9 май (понеделник)
21:45 часа Ювентус – Киево (ТВ +)
Баланс: 15 мача, 11 победи за Ювентус, 3 равенства, 1 победи за Киево
 
Заб.: Посочените баланси са само за мачовете между отборите в Серия “А”.