Милиардерът Дитмар Хоп придоби правото да притежава контролния пакет акции на Хофенхайм след промени в правилника на Германския футболен съюз (ГФС). До момента 74-годишният Хоп притежаваше само 49% от акциите. Той е основният инвеститор в клуба вече 25 години.

Досега само големи концерни като Фолксваген (Волфсбург) и Байер (Леверкузен) имаха право да притежават над 50% от акциите на клубове. Промяната на правилника позволява и на частни инвеститори да имат над 50% от акциите, но задължително трябва да инвестирали в клуба в последните 20 години.

Съосноввателят на софтуерната компания SAP Хоп инвестира в Хофенхайм и в други клубове от региона от 1989 година насам. Милиардерът вече е изхарчил над 350 милиона евро за играчи, тренировъчни центрове, подобряване на стадиона, както и на инфраструктурата около него.

Хофенхайм е първият клуб в Германия, който ще има едноличен собственик. Очаква се вторият такъв отбор да е Хановер, но това ще стане най-рано през 2018 година. Тогава ще се навършат 20 години, откакто Мартин Кинд инвестира в клуба.