Мохамед бин Салман и Шейх Мансур са двама милиардери, които непрестанно се съревновават. Сравняват яхти, пари, луксозни вили и какво ли не. Скоро изглежда ще започнат да си мерят парите и във футбола.

Шейх Мансур от няколко години е собственик на Манчестър Сити, докато Салман тепърва навлиза във футбола в Англия. Опита да закупи неуспешно Манчестър Юнайтед, но сега изглежда ще успее да вземе Нюкасъл. И да налее милиони по подобие на своя опонент, за да превърне "свраките" в гранд.


(Бин Салман)


(Шейх Мансур със Серхио Агуеро)

Саудитският милиардер се стреми да влезе в спорта и по този начин да вкара нацията си в 21-и век. Той вижда спорта и забавлението като начин да издигне своята страна нагоре и да се превърне в глобален играч на спортния пазар, където вече отдавна действа ОАЕ. 34-годишният Бин Салман вече се е заел с подобряването на правата на хората в Кралството и предоставянето на повече свобода на жените.

От друга страна Шейх Мансур е похарчил над 1 милиарда паунда откакто е собственик на Манчестър Сити.  Оттогава "гражданите" спечелиха четири титли във Висшата лига, пет Купи на лигата и две Купи на ФА в най-успешния период в своята история.

Бин Салман е мотивиран от неудържимото си желание да се състезава с члена на кралското семейство в Абу Даби - шейх Мансур.

Защо двамата се сравняват и кои са те всъщност?

Кои са те?
Бин Салман е престолонаследникът на Саудитска Арабия, син на краля и фактически водач на държавата в Персийския залив, тъй като крал Салман не е в състояние да управлява напълно заради деменция.

Бин Салман е също вицепремиер и министър на отбраната и се представя като умерен реформатор.

През август за първи път на саудитските жени беше позволено да пътуват в чужбина, да се регистрират, да се развеждат и да кандидатстват за официални документи без съгласието на мъжа настойник.

Шейх Мансур е вицепремиер на Обединените арабски емирства и министър на президентските въпроси. Докато неговият колега се е фокусирал върху политичекса кариера, Мансур е наблегнал на повече време за личния си бизнес. 

Мансур оглавява Международната компания за петролни инвестиции, която има дялове в редица компании по света.

Собственикът на Манчестър Сити има 32% дял в Virgin Galactic - инвестира над 200 млн. паунда в компанията през 2009 г., както и 9,1% дял в Daimler, компанията-майка на Mercedes-Benz и други.

"Abu Dhabi Media Investment Corporation" на Мансур също създаде Sky News Arabia и англоезичен вестник The National.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

Фамилиите
Бин Салман е част от "Къщата на Саудитите", управляващото семейство на Саудитска Арабия от 1744 година.  Фамилията се състои от около 15 000 души, но по-голямата част от властта и богатството са около 2000 от тях.

Семейство Ал Сауд има отчетено комбинирано богатство от 1,3 трилиона британски лири, но много политически коментатори смятат, че сумата е по-голяма. 

Шейх Мансур е полубрат на настоящия президент на ОАЕ и член на управляващото семейство Ал Нахиян.

Семейството, притежаващо много петролни компании, има приблизително комбинирано богатство от поне 150 милиарда британски лири и изгради днешният рай за почивка на богатите - Дубай.

Бин Салман е женен за Капа бинт Машур, която е известна като Принцесата Барби. Двамата се женят през 2008 година и имат четири деца. Слуховете са, че саудитът има още три съпруги. 

Шейх Мансур има две жени и шест деца.



Богатство
Бин Салман има приблизително лично богатство между 1 и 7 милиарда британски лири, въпреки, че почти цялото богатство на Саудитска Арабия е в ръцете му.

По непотвърдени слухове личното богатство на шейх Мансур е около 17 милиарда паунда.

Домове и ваканционни къщи
И шейх Мансур, и Мохамед бин Салман имат пълен достъп до пищните президентски дворци, които семействата им наричат ​​дом.

И двамата са любители на Коста дел Сол в Испания, а Мансур закупи 20 000 декара в Лос Куинтос Сан Мартин през 2016 г. за 42 милиона паунда.

Семейството на Мансур притежава и редовно отсяда в хотел "Emirates Palace" в Абу Даби, който е със седем звезди и е определян за най-добрият хотел в света.


(Emirates Palace)

Шайх Мансур е собственик на огромно имение в Мароко, но Бин Салман му отвърна с покупка на замъка Шато Луи XIV за 301 милиона долара - определяна за една от най-големите сделки с недвижими имоти в историята.


(имението на Мансур в Мароко)


(Шато Луи XIV​)

Яхти
Бин Салман печели битката на сушата, но Мансур печели битката в моретата. 

Първият е собственик на Serene - девета по големина в света и струва 380 милиона паунда. Бил Гейтс дори я нае за една седмица и плати наем от 5 милиона долара. Яхтата разполага със седем палуби, два хеликоптера и басейн със солена вода.


(Serene)

Мансур пък е собственик на Topaz. Пета по големина в света, разполага с джакузи, два хеликоптера, три басейна, кино и е на осем нива. Оценявана на 400 милиона паунда. 


(Topaz)

Автомобили
Отново Мансур определено разполага с по-луксозната колекция от автомобили. Изглежда обаче Бин Салман не е толкова впечатлен от колите и не държи на голям автопарк. Според информациите притежава Ферари, Ламборгини и Бугати в гаража си.

От друга страна, шейх Мансур иска все повече и повече. Притежава 5% във Ферари и кара Enzo от 2,5 милиона лири. В гаража си има също така Mercedes SLR-McLaren на шейха на стойност 350 000 паунда,  Porsche 911 GT1 на стойност около 3 милиона паунда. Личната му колекция включва Lamborghini Reventon и пет броя Bugatti Veyron.