5_5.jpgПрез миналия сезон Уест Хям изпадна от Висшата лига и това донесе огромно разочарование на феновете на тима. Единственият повод за радост в този факт бе, че през новия шампионат “чуковете” ще се срещнат със стария си враг Милуол. Противопоставянето на двата тима е едно от най-старите и най-свирепите дербита в английския футбол. Срещите между двата отбора датират още от края на ХІХ в. Въпреки това са изиграни по-малко от 100 мача между тях, тъй като двата тима рядко в една и съща дивизия.
 
Често срещано явление на мачовете между двата отбора е присъствие на повече полицаи, отколкото фенове на противниковия отбор. На 17 септември 2011 г. ще се проведе първата среща за първенство между двата отбора от 2005 г. насам. От съображения за сигурност на феновете на “Уест Хям” бяха отпуснати само 2000 билета за срещата. “Чуковете” дори предупредиха: “Заради естеството на мача, не ви съветваме да водите деца на трибуните”.
 
ИСТОРИЯТА
 
Противопоставянето на двата отбора в началото е заради георграфското им разположение в Източен Лондон. Милуол е основан през 1885 г. от работниците в консервната фабрика “Джей Ти Мортън” на Кучешкия остров. Десет години по-късно ръководството на “Темс Айрънуъркс”, последната голяма лондонска корабостроителница, решава да създаде футболен отбор, за да подобри взаимоотношенията между работниците си. Първоначално тимът се нарича Темс Айрънуъркс, а през 1900 г. сменя името си на Уест Хям. Двата клуба бързо набират популярност сред работниците в конкурентинети корабостроителници и докове, което е и първия признак на разделение на феновете.
 
Работниците на доковете “Милуол”, “Лондон” и “Съри” подкрепят Милуол, докато тези от Кралските докове са за Уест Хям. Това са хора, които се борят за една и съща работа, едни и същи клиенти. Разделението им е доста сериозно. През 1910 г. Милуол се мести в Югоизточен Лондон - от другата страна на Темза, където е новия им стадион “Дъ Ден”. Противопоставянето на феновете от доковете става още по-сериозно заради Голямата стачка през 1926 г. Работниците от Кралските докове (привърженици на Уест Хям) отказват да работят, докато тези от Кучешкия остров (подкрепящи Милоул) продължават да изпълняват задълженията си.
 
През 50-те и 60-те години на ХХ век се появява нов повод за противопоставяне на отборите от Източен и Югоизточен Лондон – войната между бандите. По това време “Крейс” (подкрепят Уест Хям) и “Ричардсънс” (стискат палци за Милуол) са двете враждуващи групировки от двете страни на Темза. Медиите постоянно критикуват поведението на членовете на “Крейс”, но “Ричардсънс” си били по-безмилостни и зли. Заради поведението им Югоизточен Лондон е наричан “Индианска територия”, където цари беззаконие и всичко 5_3.jpgможе да ти се случи. Противопоставянето на двете банди на футболна територия ражда агитките, които се борят за по-голямо влияние. Двете враждуващи публики започват да се сравняват – кои са по-големите биткаджии, кои се обличат по-добре и т.н.
 
На 15 май 2011 г. Уест Хям, воден от израелския специалист Аврам Грант, изпадна от Висшата лига след загуба с 2:3 от Уигън, което гарантира дербита с Милуол в Чемпиъншип през следващия сезон. Когато Уигън изравни за 2:2, малък самолет премина над стадиона и теглеше след себе си огромен банер, на който бе изписано: “Аврам Грант - легенда на Милуол”.


СБИВАНИЯТА
 
Двубоят от Западната Лига на 17 септември 1906 г. (спечелен от Уест Хям с 1:0) е доста напечен. Един играч е запокитен върху метално рекламно пано, а други са изнесени с носилки заради груби нарушения. Двама играчи на Милоул са изгонени. Огненият заряд от терена се пренася на трибуните, където има множество сбивания между феновете.
 
През 1972 г. Милуол кани Уест Хям за бенефиса на Хари Крипс (3:5). Ставащото на терена обаче е помрачено от битките по трибуните. Впоследствие се оказва, че сбиванията са били уговорени предварително. Полицията се намесва на няколко пъти, а конни полицаи дори излизат на терена. Четири години по-късно фенът на “лъвовете” Йън Прат загива на жп гара Ню Крос. Той е блъснат под идващ влак при сбиване с привърженици на “чуковете”. В следващите мачове на Милуол се появяват брошури с текст: “Фен на Уест Хям трябва да умре за отмъщение”.
 
На 21 март 2004 г. “лъвевете” печелят с 4:1, въпреки че пропускат две дузпи. Стивън Байуотър от “чуковете” е изгонен. По трибуните обаче има сбивания между феновете на двата тима. За да бъде възстановен реда на 5_1.jpgстадиона, в един момент на терена има осем конни полицаи. Двубоят остава известен като “Клането в Деня на майката”.
 
Последният мач между двата тима бе на 25 август 2009 г. “Чуковете” спечелиха с 3:1 след продължения двубоя за Карлинг Къп. Полицията опита да предотврати очакваните неприятности, като намали билетите за феновете на Милуол от 3000 на 1500. Сблъсъци имаше преди, по време и след мача. Двубоят бе прекъснат за кратко, а привържениците на Уест Хям в три случая нахлуваха на терена. След края на двубоя 20 души бяха приети в болница, а запалянко на “лъвовете” бе наръган с нож.
 
ВЛИЯНИЕ В ПОПУЛЯРНАТА КУЛТУРА
 
Враждата между Уест Хям и Милуол е била повод за създаването на няколко кино филма.
 
* The Firm (1989) – Привърженикът на Милуол Гари Олдман играе ролята на Бекс, лидер на групата футболни ултраси “Inter City Crew”. Това е филмовата интерпретация на “Inter City Firm” (феновете на Уест Хям). Групировката на Милуол “Bushwackers” в лентата се нарича “Buccaneers”.
 
* Green Street (2004) – Филмът е известен с различни имена. Оригиналното английско име е “Green Street”, въпреки че първоначалното заглавие е било “Hooligans”. В Северна Америка и Авсралия лентата е с името “Green Street Hooligans”, а в други държави е “Football Hooligans”. Привърженикът на Уест Хям Илайджа Ууд играе ролята на американски студент, който попада сред ултрасите на “чуковете”. Историята на филма е изградена около сбиването с феновете на Милуол, след като двата тима са противопоставени от жребия за Купата.
 
* Rise of the Footsoldier (2007) – Лентата разказва за възхода на футболен хулиган, който израства от лидер на агитката до член на известна групировка от бандити. Свирепата вражда между Уест Хям и Милуол е показана още в началото на филма.
 
* Green Street 2: Stand Your Ground (2009) – Продължение на “Green Street”. Лентата разказва за няколко привърженика на Уест Хям и Милуол попадат в затвора.
 
* The Firm (2009) – Римейк на филма от 1988 г. Направен е от режисьора на “Football Factory” Ник Лав, който е заклет привърженик на Милуол.
 
БАЛАНС МЕЖДУ МИЛУОЛ И УЕСТ ХЯМ

Мачовете в Брой
мачове
Победи за
Милуол
Равенства
Победи за
Уест Хям
Голове за
Милуол
Голове за
Уест Хям
Футболната лига
22 5 10 7 22 31
ФА Къп 2 1 0 1 3 5
Купа на Лигата 1 0 0 1 1 3
Южна Футболна Лига 32 15 8 9 46 32
Западна Футболна Лига 14 8 3 3 23 13
Лондонска лига 6 2 2 2 11 12
Фул Мембърс Къп 1 1 0 0 2 1
Саутърн Флуудлайт Къп 1 0 0 1 1 3
Лондон Челъндж Къп 6 3 0 3 8 12
Саутърн Профешънъл
Чарити Къп
2 1 0 1 8 3
Лондон Чарити Фънд 10 2 3 5 15 23
ОБЩО 97 38 26 33 140 138