Бившият президент на УЕФА Мишел Платини отправи силни критики към настоящия шеф на европейската футболна централа Александър Чеферин и към боса на Ювентус Андреа Аниели.

„Нямам никакви отношения с Чеферин. Той е един от тези политици, които никога не са играли футбол и живеят за собствения си момент на слава. Ако бивши футболисти като мен застанат до тях, те няма да се виждат от нашата сянка. Все едно повече не съществуват“, заяви легендарният французин пред „Тутоспорт“.

„Мисля, че Чеферин ръководи по грешен начин кризата със Суперлигата. Желанието на топ клубовете да се отделят в собствено първенство е нещо, което предстои да се повтаря често. Затова е по-добре да предотврати риска от създаването на такъв шампионат, отколкото да плаши със сериозни наказания и се използват епитети като страхливци и змии за директорите на клубовете. Чеферин обаче постъпи точно така и това е нелепо“, допълни 65-годишният Платини.

„В началото на президентството ми в УЕФА се сблъсках с подобен проблем. Аз се срещнах с шефовете на клубовете, за да ги убедя, че турнирите на УЕФА са по-доброто решение. Дискутирахме, че това е пътят за доброто на футбола, а не само да се мисли за бизнес и телевизионни права“, призна трикратният носител на „Златната топка“.

„Защо Суперлигата се провали толкова бързо? Защото нейните лидери заложиха на лош стил на комуникации, а медиите и феновете бяха срещу проекта. Особено в Англия, където привържениците се представиха страхотно, както е било винаги. Същото се отнася за треньорите. Поведението на Пеп Гуардиола беше брилянтно“, коментира френската футболна легенда.

Ювентус, Реал (Мадрид) и Барселона продължават да настояват, че Суперлигата е добра идея и наскоро излязоха с общо изявление за желание за преговори с УЕФА за бъдещето на футбола.

„Не съм изненадан от поведението на Андреа Аниели. Той винаги е целял да вдигне нивото на Ювентус, най-вече във финансово отношение. Не може обаче да се мисли само за пари, защото в такъв случай ще трябва да слагаш реклами дори на мрежите на вратите и на банките за журналистите. Бившият шеф на ФИАТ и Ювентус Джани Аниели казваше, че футболът принадлежи на феновете и медиите. Когато аз добавих, че принадлежи и на футболистите, той ми отговори: „Само ти така си мислиш“. Джани Аниели обаче обичаше футболистите“, завърши Мишел Платини, който е бивш футболист на Ювентус.