Тази вечер Серия „А“ предлага на зрителите изключително интересен мач. Лидерът в класирането Наполи приема шампиона Ювентус в среща от 15 кръг. „Бианконерите“ са трети в класирането, но четири точки зад тима от Неапол, който пък води с две пред Интер.

Наполи в последните години се представя изключително силно и челното място към момента изглежда напълно резонно. Още повече, че тимът от „Сан Паоло“ е сред малкото отбори от топ първенствата на Европа, които нямат загуба от старта на сезона.

Промяната в представянето на Наполи дойде с назначението на Маурицио Сари. Когато през лятото на 2015 година той беше представен като треньор на тима на мястото на Рафаел Бенитес, мнозина бяха изненадани. Все пак дойде специалист с много малко опит в Серия „А“ и без никакви успехи във визитката си. За него се знаеше, че е страстен пушач и през сезон 2013/14 е обявен за втория най-добър в италианския елит след Антонио Конте от Ювентус.

По това време неаполитанският клуб не се радваше на особена подкрепа сред феновете, които бяха загубили надежда за връщането на старата слава на клуба. Само скромният Карпи в Серия „А“ имаше по-малко продадени сезонни билети. Дори клубната легенда Диего Марадона не вярваше в качествата на Сари.

„Под негово ръководство няма да получим успешен Наполи. По-добре да бяхме задържали Рафаел Бенитес. Сари е много добър човек, но не е достоен да бъде треньор на клуба“, заяви Марадона през 2015 година.

На 40-годишна възраст Маурицио Сари напуска работата си като банков служител в „Банка Монте дей Паски“ в Сиена, за да стане футболен треньор на пълен работен ден. Преди това работи начело на изключително малките Стиа, Фаелезе, Каврилия, Антела, Валдерама, Теголето, но в свободното си време. През 1999 година поема на пълен работен ден Сансовино, който извежда до четвърта дивизия. През 2003 година поема третодивизионния Санджованезе. Следва работа в Серия „Б“ с Пескара, Арецо, Авелино, Верона, Перуджа, Гросето, Алесандриа и Соренто.

През 2012 година застава начело на втородивизионния Емполи. През 2014 година извежда отбора до промоция в Серия „А“ и връща тосканския клуб в елита след шест години в долното ниво на италианския футбол. За работата си в клуба обаче не получава много пари. Всъщност е най-нископлатеният треньор в Серия „А“. На въпрос дали е нещастен от този факт, той отговоря: „Нещастен? Вероятно се шегувате. Та аз получавам заплата за нещо, с което преди се занимавах след работа и то без заплащане. Аз се чувствам късметлия, а не нещастен!“

Именно с Емполи прави впечатлението, което му осигурява работата в Наполи. Под негово ръководство тимът от Неапол използва характерен стил, който на моменти е смел и спиращ дъха. С работата си на „Сан Паоло“ Маурицио Сари промени мнението на феновете за себе си и те започнаха да вярват, че клубът може да спечели първата си титла след 1990 година. 58-годишният специалист чака дълго за пробива си в големия футбол, но работата в долните дивизии му даде възможност да развие умение във фокусирането върху малките неща, които оказват влияние върху цялостното представяне.

Когато беше начело на шестодивизионния Сансовино в периода 2000-03 г., той караше играчите си да отработват 33 различни заучени комбинации при статични положения. Това накара футболистите да му лепнат прякора Мистър 33. В Емполи беше пионер в използването на дронове за записване на тренировките. Записите след това се използват за анализиране.

Във всеки клуб, където работеше, Маурицио Сари даваше шанс на млади играчи. За повечето от тях той беше баща и не се колебаеше да им показва грешките, от които да се поучат. Когато пое Наполи сутрешните тренировки бяха използвани, за да се отработят и най-дребните детайли по използваната схема 4-3-1-2. Само няколко седмици по-късно неаполитанците впечатлиха всички наблюдатели с прекрасната си игра. Тимът завърши есенния полусезон на първо място и стана Зимен шампион за първи път от 26 години, но накрая завърши на девет точки зад Ювентус.

Силните изяви на Наполи спечелиха на Маурицио Сари нов тригодишен договор. Той обаче трябваше да прави промени, след като през лятото на 2016 година остана без Гонсало Игуаин, който в течение на сезона вкара 39 гола във всички турнири. Треньорът наложи схема 4-3-3, която даде свобода на действие на Марек Хамшик, Дрис Мертенс и Лоренцо Инсиние. Тази формация обаче се използва само в моментите, когато неаполитанците атакуват. За отбрана се преминава към 4-5-1 и изключителна преса на съперника.

За силното представяне на Наполи изключително важен е почти перфектният тандем, образуван в средата на защитата от Калиду Кулибали и Раул Албиол. Лоренсо Инсиние и Хосе Кайехон също се намират в невероятна форма. Инсиние получи свобода от Сари да стреля от всяка свободна позиция. След като вкара само два гола в сезона преди идването на Маурицио Сари, след неговото пристигане на „Сан Пауло“ 26-годишният италианец има 34 гола за последните три сезона.

Възходът на Наполи под ръководството на Маурицио Сари е забележителен. 58-годишният специалист опроверга максимата, че никой не е пророк в собствената си родина. Той стана идол именно в родния си град. Да, роден е в Неапол. Работата на Сари привлече вниманието и на отбори от Англия, а фамилията му се споменава като един от вариантите за националния отбор на Италия. Дори Диего Марадона си промени мнението и поднесе извинението си на треньора на Наполи.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"