Българският нападател Илиян Мицански даде интервю за клубния сайт на новия си отбор Кайзерслаутерн, след като направи впечатляващи изяви в контролните срещи на тима до момента. През това лято Мицански бе привлечен от “червените дяволи” от полския Заглембе, където имаше 40 гола за 58 мача.
 
- Здравей, Илиян. Българският футбол не е много популярен в Германия, какво става в родината ти?
- Бих могъл да говоря повече за полския футбол, тъй като играех там през последните пет години. Естествено, че следя случващото се в българския футбол и развитието на местното първенство. В България почти няма съревнование. Малко клубове се управляват по професионален начин. Работата с младите  обикновено се пренебрегва, а това е неприятно, тъй като има много талантливи футболисти. Отборите са твърде слаби, а федерацията се реструктурира. Трябва да се изградят клубни академии и да се започне съвместна работа с училищата. Не съм сигурен дали това ще стане през следващите години.
 
- Казахте федерацията. Кога Илиян Мицански ще играе за националния отбор?
- Подържам близки контакти с националния селекционер. През последните седем месеца вестниците в България пишат, че трябва да играе за националния отбор, но до момента това не се е случило. След трансфера ми в Бундеслигата вниманието е много много по-сериозно. През миналата седмица говорих с помощник-треньора на националния отбор, той ще дойде да ме гледа. Със сигурност процеса ще се ускори, ако вкарвам голове за Кайзерслаутерн.
 
- Но ти вкарваше голове в Полша ...
- Да, така е. За последните две години имам 40 гола в 58 мача за Заглембе (Любин). Освен това се представих силно в миналия шампионат на полската Екстракласа, където вкарах 14 гола в 27 мача. Надявам се да продължа с попаденията и в Германия. Това, което е добро за Кайзерслаутерн, е добро и за мен.
 
- Къде виждаш разликата между полското и германското първенство?
- Нивото е по-високо. Играчите са по-технични, както и са физически и тактически по-подготвени, отколкото в Полша. Там повече се залага на единоборствата. Освен това структрурата на полския шампионат не е така развита. Тренировъчните места и организацията са на съвсем различно ниво. Бих искал да добавя, че футболът в Полша се развива в правилна посока и катализатор за това е домакинството на европейското първенство през 2012 г.
 
- Полските медии твърдяха, че Илиян Мицански е роден голмайстор. Наистина ли е така?
- Мисля, че е така. Винаги гледам да съм в наказателното поле, когато топката е там. Аз съм бърз, имам нормална техника и добра игра с глава. Според мен, най-силното ми качество е, че се стремя да постигна разбирателство с партньорите си. В Полша твърдяха, че Мицански е винаги там, където е топката. По-скоро топката идва при мен. Горд съм с това си качество.На тренировки обаче не вкарвам много. Това трябва да се промени.
 
- Твоето семейство последва ли те в Кайзерслаутерн?
- Да, приятелката ми дойде с мен. Тя е полякиня, заедно сме от шест месеца. Вече се настанихме в хубава къща.
 
- Ами твоите родители, братя иил сестри?
- Брат ми учи в Кьолн и през уикендите сме заедно. Той ще гледа всичките ми мачове – при домакинствата и при гостуванията. Той вече знае повече за историята на Кайзерслаутерн, отколкото аз знам. Родители ми не идваха често в Полша, но този път казаха, че ще дойдат, за да видят невероятния стадион и публиката.
 
- Кога стана професионален футболист?
- На 16 години. Започнах в българската втора дивизия, а след това играех ту в първата лига, ту във втората. Накрая се озовах и се наложих в Полша, а сега съм в Германия.

- Баща ти също ли беше професионален футболист?
- Да, той е играл в България, Гърция и Швейцария. От него съм научил много за футбола и продължавам да се допитвам до неговото мнение. Със сигурност ще разговаряме още след първия ми мач за Кайзерслаутерн, без значение дали ще го гледа от стадиона или по телевизията. Мечтата ми е да играя в Бундеслигата и ще направя всичко по силите си, за да се представя успешно./БЛИЦ