Младият български треньор Александър Гицов стана шампион на Австрия по футбол за деца до 15 години. Специалистът и неговият ШФ Хорн спечелиха Ландеслигата, което е най-високото ниво на детско-юношеския футбол в страната, два кръга преди края, след като допуснаха само едно равенство в 20-те изиграни мача до момента. Така два мача преди приключване на шампионата отборът има преднина от седем точки пред Винер Нойщат и Санкт Пьолтен.

27-годишният Гицов е начело на тима от август 2014 година, а преди това е водил друга възрастова група в Хорн. В състава освен местни момчета има и специално селектирани таланти идващи от Франция, Сърбия, Албания и Мароко.

"Опитваме се да научим децата да играят грамотен футбол с идея в действията им, а не с безразборно изритани топки. Още в тази ранна фаза на тяхното развитие залагаме много на физическата им подготовка, нещо което в България забелязвам, че не се прави. При нас даваме шансове на всяко дете да се изяви. Имаме два отбора в тази възрастова група - единият е с по-напреднали деца, а другия с такива, които имат повече необходимост от работа и се нарича отбор за развитие. И с двата станахме шампиони", обясни Гицов.

Успехът на българина му е спечелила покана за стаж в академията на английския гранд Манчестър Сити през лятото.