Бърз преглед на голмайсторските листи в най-силните първенства на Европа не води до някаква изненада, докато човек не стигне до холандското първенство. Там реализаторската класация се оглавява от 20-годишен футболист, който статистически може да се сравнява с доказани стрелци като Роберт Левандовски, Джърмейн Дефоу, Чиро Имобиле и Папис Демба Сисе.

№1 при голмайсторите в Ередивизи е Дониел Мален, който за 10 мача от началото на сезона има 10 гола за ПСВ Айндховен. За да допълним впечатляващата му статистика, трябва да добавим и шест попадения в осем срещи от евротурнирите. Освен това на 6 септември дебютира за националния отбор на Холандия с гол при победата с 4:2 над Германия.

Мален започва да тренира футбол на осемгодишна възраст в школата на Аякс, където играе в един отбор с Джъстин Клуиверт и Матайс де Лихт, с които и до момента остава приятел. След навършването на 16 години (през 2015 г.) Дониел решава да напусне прословутата академия на холандския гранд и да си потърси отбор в Англия. Предприема проби в различни клубове. Отказва да премине в Манчестър Юнайтед и Челси, но се присъединява към Арсенал. Причината за този избор е фактът, че за „топчиите“ са играли детските му любимци Тиери Анри и Денис Бергкамп, който дори му е бил треньор в школата на Аякс при 10-годишните.

Тогавашният „мениджър“ на Арсен Венгер бързо се превръща във фен на талантливия холандец, който редовно участва в мачовете на отбора на Арсенал до 23 години. Мален обаче не успява да пробие в първия тим на лондончани. Затова през 2017 г. е продаден на ПСВ Айндховен за 200 000 паунда. В първата си година за „филипсите“ играе предимно за втория тим и нанизва 13 попадения в 22 срещи. От 2018 година вече е част от представителната формация на клуба. През сезон 2018/19 бележи 10 гола в Ередивизи и един в евротурнирите.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

„Изключителна беше трансформацията му през зимната пауза на миналия сезон. Първо започна като резерва и все по-често влизаше в игра. В последните пет мача от първенството беше титуляр. От старта на настоящия шампионат е основният ни нападател. Дебютира успешно за националния отбор. За момента всичко с Дониел се развива прекрасно, а е само на 20 години“, обяви треньорът на ПСВ Айндховен Марк ван Бомел.

През настоящия шампионат талантът вече подобри постижението си от предната година. Затова спомогна и избухването на 14 септември, когато Дониел Мален вкара и петте гола за победата над Витес. Две от попаденията му бяха от дузпи, две с глава и един след удар с крак от игра. По този начин младият нападател на ПСВ Айндховен стана първият холандец в Ередивизи за последните 34 години с пет гола в един мач. Холандското първенство не беше ставало свидетел на подобно чудо от 8 декември 1985 г., когато Марко ван Бастен се разписва шест пъти за Аякс при 8:1 срещу Хераклес. През 2007 г. бразилецът Афонсо Алвес вкара седем гола за Хееренвеен срещу Хераклес.

Силните изяви на Дониел Мален предизвикаха интереса на няколко силни европейски клуба. Арсенал изглежда напорист в желанието си да върне нападателя в своите редици. Това обаче ще струва скъпо на английския клуб или по-точно 265 пъти по-скъпо от сумата, която „топчиите“ получиха от ПСВ Айндховен през 2017 г. Цената на Мален в момента е 53 милиона паунда. Барселона също има интерес към холандския талант, който е определен за бъдещ заместник на Луис Суарес. Освен това нападателят на „филипсите“ е сред 20-те номинирани за наградата „Златното момче“ за най-добър млад футболист до 21 години в Европа.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ