Седемнадесет гола в първите девет мача през сезона. Звучи като статистика на Кристиано Роналдо, Лео Меси или Мохамед Салах. Този подвиг обаче не принадлежи на нито един от тях, а на Ерлинг Браут Холанд от РБ Залцбург. 

Снощи той стана третият най-млад играч в историята, който нанизва хеттрик в Шампионска лига. Холанд, когото наричат Момчето-планина заради ръста от 191 см, заби три попадения във вратата на Генк за успеха с 6:2 на 19 години и 58 дни. Легендата на Реал (Мадрид) Раул прави това на 18 години и 113 дни, докато Уейн Рууни записва хеттрик на 18 години и 340 дни. Холанд стана и първият играч, който вкарва повече от един гол при дебюта си в Шампионска лига.

Този хеттрик е четвърти за Холанд през този сезон. Той вкара три гола във вратите на Волфсбергер, Хартберг и Парндорф. Две попадения отнесе Санкт Пьолтен, а по едно Матерсбург, Адмира Вакер и Сваровски Ватенс. 

"Целта ни е да направим това, което стори Аякс миналата година. Би било хубаво да сме новият Аякс. Всичко е възможно", сподели след мача с Генк Хааланд. 

Треньорът на РБ Залцбург Джеси Марш пък се съсредоточава върху характера на Холанд, а не върху голмайсторските му умения.

„Ерлинг е страхотен играч, но още по-важно за мен е, че е страхотен млад човек. Той тренира всеки ден, работи усилено и не приема нищо за даденост ... Наистина сме късметлии, че го имаме в състава си и ако успеем да го поддържаме в това състояние, той само ще се развива още и още“, каза Марш.

Кой е Ерлинг Браут Холанд - четете ТУК!