Монако победи изключително трудно у дома Сент Етиен с 1:0 в мач от предпоследния кръг на френската Лига 1 и направи решителна крачка към сребърните медали и класиране за групите на Шампионската лига. Фабиньо (90+1-дузпа) реализира отсъдения 11-метров наказателен удар в добавеното време и донесе трите точки за „монегаските”, които завършиха мача в намален състав след червения картон на Гезал в последните секунди. С успеха си те се изкачиха на второто място със 77 точки. Сент Етиен остана осми с 52 точки и все още мечтае да влезе в първата шестица, за да участва в Лига Европа. В последния кръг Монако гостува на борещия се за оцеляване Троа, а Сент Етиен е домакин на спасилия се от изпадане Лил.

Олимпик (Лион) отстъпи на третото място след загубата си с 2:3 при визитата на Страсбург, който така се спаси от изпадане в Лига 2. Камерунецът Стефан Бахокен (22) даде преднина на домакините, но „хлапетата” стигнаха до пълен обрат с голове на Набил Фекир (50-дузпа) и Хосем Аоуар (73) след пас на Мемфис Депай. Нуно Да Коста (88) изравни след подаване на Фолкиер, а в последните секунди Димитри Линард (90+4) донесе трите точки за домакините, които с 38 точки са 16-и и не могат да изпаднат дори при загуба в последния кръг при визита на Нант. Лион е трети със 75 точки, изоставайки на две от Монако и има аванс от една пред четвъртия Марсилия. В последния кръг „хлапетата” са домакини на борещия се за участие в Лига Европа тим на Ница, заемащ последната шеста позиция за постигането на тази цел след успеха си с 4:1 у дома над Каен, който е 17-и с 37 точки и се нуждае от още една в последния кръг у дома срещу ПСЖ за спасение.

Шампионът ПСЖ  падна у дома от Рен с 0:2. Буриго (52) и Хуну (71) бяха точни за бретанците, които са пети с 57 точки и вече сигурни участници в Лига Европа още преди последния кръг. Парижани са на върха с 92 точки и доиграват спокойно сезона.

Бордо срази гостуващия Тулуза с 4:2 и събра 52 точки на седмото място, изоставайки на две от шестия Ница. В последния кръг жирондинците гостуват на последния и изпаднал вече Метц, загубил в този кръг с 0:2 при визитата си на спасилия се преди това Амиен, изкачил се на 12-а позиция с 45 точки.

Лил спечели с 2:1 у дома срещу Дижон и също се спаси, след като събра 38 точки на 15-ата позиция. Дижон е 13-и с 45 точки.

Анже загуби от гостуващия Нант с 0:2 в мач без значение, а Монпелие и Троа завършиха 1:1. След ремито Монпелие е девети с 50 точки и без шансове за Лига Европа, а Троа остана предпоследен с 33 точки и може да се надява само да измести Тулуза от 16-ата позиция, даваща право на допълнителен бараж срещу третия от Лига 2 за запазване на мястото в елита. Тулуза има точка аванс пред Троа и в последния кръг приема Гинган. Троа е домакин на Монако в последния кръг.