Един от сериозните отбори във френския футбол Монако изпадна от Лига 1 и догодина ще играе във втора дивизия. В последния кръг на шампионата монегаските загубиха решителния си мач за спасение с 0:2 от Лион и не успяха да запазят мястото си в най-горното ниво на френския футбол. Само седем години след като отборът игра финал за Шампионската лига - през 2004 срещу Порто, изпада безславно. Това не се бе случвало на седемкратния шампион на страната от 35 години, когато през далечната 1976 той отново изпадна.

Попаденията за Лион бяха дело на Пап Диакате и Лисандро Лопес. Те паднаха в края на мача, като първо в 68-ата бранителят успя да се разпише, след като довкара във вратата избита от Себастиен Шабер топка. В 83-ата минута Лисандро бе оставен сам срещу вратаря и го разстреля безмилостно за 2:0. Лион се нуждаеше поне от точка на стадион "Луи II", за да си осигури място в Шампионската лига и през следващия сезон. Монако приключва шампионата с 44 точки на 18-та позиция. Те остават на две точки от спасителното 17-то място и се присъединяват към Ланс и Арл-Авиньон по пътя за Лига 2.

Лион пък завършва трети с 64 точки и ще участва в квалификациите на Шампионската лига. Шампионът Лил финишира с 3:2 срещу Рен, а Марсилия направи равен 2:2 като гост с Каен. Лил, Марсилия и Лион ще играят в Шампионската лига, а в Лига Европа ще участват ПСЖ, Сошо и Рен./БЛИЦ