Треньорът на Реал (Мадрид) Жозе Моуриньо заяви, че е благодарен на ръководството на Реал (Мадрид) за направените до момента инвестиции в играчи, но спешно се нуждае от централен нападател. Португалецът даде интервю за в. “Ас” като избягваше темата за Хорхе Валдано, с когото според медиите е в конфликт.
 
- На мача с Атлетико (Мадрид) през седмицата сменихте схемата на игра и спечелихте от този ход. Това ли е системата, която ще използвате до края на сезона?
- Просто се адаптираме към ситуацията. Двубоят с Атлетико (1:0) бе по-различен от другите и трябваше да променим нещо, за да имаме успех.
 
- Това означава ли, че няма да разчитате много на Арбелоа и повече няма да видим Марсело в толкова предни позиции?
- Арбелоа винаги се представя добре, той заслужава да играе повече. Колкото до случая с Марсело, това със сигурност няма да се повтори в много мачове. Това бе част от тактиката специално за този двубой.
 
- Какво трябва да се случи, за да останете в клуба и да не си тръгнете през юни?
- Трябва да се концентрираме върху целите си, това трябва да го направят всички. Трябва да се стремим към успехите, а не към новите договори. Когато напускаш клуб, където си се чувствал много добре, както бях аз в Интер с всичките привилегии и доверие към мен, трябва да знаеш с какво се заемаш след това. Работата в Реал (Мадрид) е много по-различна. Ситуацията тук може да убие всички илюзии. Работи се постоянно на върха на възможностите и под голямо напрежение.
 
- В Англия бяхте треньор-мениджър, в Италия имахте големи привилегии, а в Испания имате Валдано като началник. Коя ситуация е идеалният модел за Моуриньо?
- Идеална ситуация не съществува. Работил съм при различна организация на клубовете и винаги към се адаптирал. Винаги съм изпълнявал основната си функция, да бъда треньор на отбора. Да, в третия ми сезон в Челси назначиха един човек. Това до известна степен разруши изграденото през предишните два шампионски сезона. Аз съм треньор и не искам да бъда директор, но ако се налага да имам такъв над себе си, ще се адаптирам.
 
- Кристиано Роналдо изглежда като моден лидер на тима?
- Не се нуждаем от моден гуру, това няма значение за футболен клуб. Трябва ми лидер на терена, по време на мач. На игрището не мога да изисквам повече от Кристиано Роналдо. Там той е на върха. Той е фантастичен.
 
- Чуват се коментари, че не харесвате Бензема и че мислите като Кака.
- Думите на Кака са позицията на мнозина в клуба. Всички сме на мнение, че Карим трябва да се старае повече. Той е прекрасно момче, но е нормално да изискваме от него. Знаем, че притежава качествата. Това е нормално за един клуб. След контузията на Гонсало Игуаин той играе редовно, но има по-малко голове от Серхио Рамос и Рикардо Карвальо. Изискваме от него, тъй като има потенциал. Просто искаме Бензема да бъде по-амбициозен и по-резултатен.
 
- Какво мислите за зимния трансферен прозорец?
- Не ми харесва. Никога не ми е харесвал. Понякога обаче трябва да се възползваш от него, за да решиш някои проблеми. През миналия сезон в Интер привлякохме Горан Пандев. Това ни позволи да използваме схема, която ни донесе купата в Шампионската лига. Има два типа треньори. Едните постоянно искат клуба да купи играчи за 60 милиона евро, въпреки че през последните два сезона били доведени едни от най-добрите футболисти. Другите, те са благодарни на клуба за стореното до момента и се опитват да постигнат целите с наличните играчи. Аз съм от вторите. Благодарен съм на клуба за направените инвестиции, че ми даде възможност да работя с тези играчи. В момента обаче съм притиснат и спешно се нуждая от централен нападател. Искам да мога да разчитам на него да бележи голове, цената му не е ме интересува. Може дори да го вземем без пари или за 200 000 евро.
 
- Изоставането ви от Барса не е толкова голямо, но изглежда огромно с оглед на ситуацията в Примера дивисион?
- Трябва да спечелим всичките си срещи. Още от първия ден знаех, че това първенство не е като останалите. Тук равенството не означава една спечелена точка, а две загубени./БЛИЦ