Националният спортен съд на Испания може да започне наказателно преследване по отношение на президента на местната футболна федерация (RFEF) Анхел Мария Вияр, съобщи каталонският спортен всекидневник „Ел Мундо Депортиво“. Президентът Вияр е обвиняван в незаконно предаване на пари на два клуба - Рекреативо и Марино.

Според правилниците на ФИФА такова дело се приема като опит за вмешателство на държавата в работата на футболната федерация. Такава позиция изразиха и вицепрезидентите на RFEF Хуан Падрон и Висенте Касадо Муньос.

Ако наказателното преследване срещу Вияр започне, националният отбор на Испания и местните клубове може да бъдат извадени от всички официални международни турнири. Така „червените фурии“ може да бъдат изключени от Евро 2016, а клубовете от Шампионската лига и Лига Европа.

Заради въпросното дело може да бъдат отложени и изборите за шеф на федерацията, планирани на 22 април. В щаба на Анхел Мария Вияр изразиха недоволство от решението за стартиране на наказателно преследване срещу боса на Испанската футболна федерация.