Нападателят на Фиорентина Адриан Муту е в шок, след като вчера даде положителна проба за допинг. 31-годишният румънец е ползвал забраненото вещество субутрамин, показала проба взета след мача с Бари на 10 януари. 

През 2004 година бе уволнен от Челси, след като получи седеммесечна забрана да се състезава заради употреба ба кокаин. Сега може да бъде наказан за 4 години, тък като провинението му е второ.

Когато разбрал новината от мениджъра Роберто Рипа и лекаря Паоло Манети напуснал тренировката със сълзи на очи. Засега отказва коментар за случилото се, но според “Газета дело Спорт” е казал пред съотборниците си: “Не съм направил нищо лошо”. Муту няма да играе докато не бъде направена контраекспертиза.

Румънските медии пък пишат, че е рискувал да получи инфаркт, взимайки субутрамин. Лекарите са раздвоени по въпроса доколко сибутрамина, вещество, което потиска апетита и се препоръчва на хора, които имат проблеми с теглото, може да влияе на постижения в спорта.

"Дълбоко се съмнявам Муту преднамерено да е взел тази субстанция. Поемането й носи многократно по-голям риск, отколкото ползите й за какъвто и да е спортист", казва доктор Алин Попеску. Според други лекари обаче сибутрамина е стимулант на централната нервна система, а един футболист може да стане по-агресивен по време на мач, ако приеме веществото.

Муту е взел медикамента на своя глава, тъй като искал да отслабне, пише днес по темата румънският вестник "Гъндул". Според изданието лекарството му било изпратено от Румъния от неговата майка, която също го използвала, за да отслабне.

Близки на футболиста твърдят, че той бил обсебен на тема тегло, а сестра му Лаура Кордун разказвала, че той "дори има фобия да бъде слаб, защото в детството си бил доста пълничък. Дори и петстотин грама да има в повече, веднага иска да си свали"./БЛИЦ