Манчестър Сити ще спечели тазгодишното издание на Шампионската лига. Това прогнозира суперкомпютър на британска компания.

Както е известно, през този сезон най-комерсиалният футболен турнир е с нов формат - всеки отбор ще играе с още осем различни съперници, а не както до сега по два пъти с три противника.

"Прогнозите са резултат от модел, симулиращ всеки мач от състезанието и прогнозиращ точния резултат, който се очаква. Към прогнозите се добавя ниво на произволност, за да се гарантира, че най-добрите отбори в лигата печелят всяка среща. След това моделът симулира оставащите мачове в сезон 1000 пъти и конструира средна таблица на лигата от 1000 симулации, за да изключи аномални резултати. Това е с цел да улови възможно най-много различни резултати и това включва отбори като Астън Вила спечелването на Шампионската лига в малък брой симулации", обясниха от компанията, извършила симулацията.

Машината прогнозира, че Реал Мадрид ще бъде безупречен в груповата фаза и ще спечели и 8-те си мача там. В Топ 8 на основната фаза, освен "белия балет", ще завършат още Интер, Байерн, Барселона, Манчестър Сити, Атлетико Мадрид, Астън Вила и Аталанта.

Точно на ръба между отпадането и продължаването напред пък остава ПСЖ, който завършва на 24-о място, което е последното, даващо право на участие в бараж за класиране на елиминациите в турнира.

Суперкомпютърът прогнозира, че 8-те отбора, които ще играят в елиминациите на новата Шампионска лига след баражи, са Ливърпул, Арсенал, Борусия Дортмунд, ПСВ Айндховен, Милан, Ювентус, ПСЖ и РБ Лайпциг.

"Биковете" се очаква да бъдат голямата изненада на турнира, тъй като системата прогнозира, че ще достигнат до полуфиналите, където ще отпаднат от Манчестър Сити. В другия полуфинал пък Реал Мадрид ще отстрани Ливърпул.

На финала суперкомпютърът прогнозира, че "гражданите" на Пеп Гуардиола ще победят „лос бланкос“ на Карло Анчелоти с 2:0 и така ще спечелят втората си титла от Шампионската лига.

През изминалия сезон именно Реал Мадрид триумфира след победа с 2:0 над Борусия Дортмунд на "Уембли". Това е 15-а титла от тази надпревара за "белия балет".