Над 40 000 привърженици на Атлетико (Мадрид) празнуваха първия трофей на тима си от 14 години на площата в испанската столица с прословутия фонтан “Нептун”. В сряда вечерта “дюшекчиите” победиха Фулъм с 2:1 след продължения на финала на Лига Европа с два гола на уругвайския национал Диего Форлан.

Това бе първата фъзможност за феновете на Атлетико за тържества във водите на фонтана за първи път от сезон 1995/96, когато тимът записа дубъл в Испания. Трофеят от Лига Европа бе и първата европейска купа за “червено-белите” от 38 години насам.

“Дойдох, за да отпразнувам успеха. Отдавна не сме били тук, заяви Грегорио Ернандес Виямор, 84-годишен пенсиониран полицай и дългогодишен привърженик на Атлетико. – Това е една от най-следките ни победи и стъпка напред за клуба”. Той допълне, че съжалява за загубата на Фулъм, тъй като обича Англия и е страстен фен на нападателя на Ливърпул Фернандо Торес.

Възгласи “Атлети! Атлети!” и “Уругваецът! Уругваецът!” огласяха претъпкания площад, където на голям екран бе предаван мача и където след това започнаха празненствата. Стотици фенове излязоха по улиците след последния сигнал на Роберто Розети и огласяха нощта с клаксоните на своите автомобили.

Според информация на мадридските радио станции празненствата са продължили до зазоряване, а самите играчи на Атлетико са пожелали да се присъединят към тълпата след пристигането си в Мадрид в 5:30 часа сутринта българско време.

39-годиштият работник във фабрика Сесар Мартинес, който бе по улиците със седем членове на своето семейство, включително 4 млади момичета с фланелки и шалове на Атлетико, заяви: “Това е историческа победа. Бях тук през 1996 г. Чувството да бъда отново тук е невероятно.”

Радостта на привържениците на “дюшекчиите” бе подсладена и празния площад около фонтана “Сибелес”, където традиционно празнуват привържениците на градския съперник Реал (Мадрид). Феновете на Атлетико не спираха да крещят: “Който не скача от радост, подкрепя Реал”./БЛИЦ