Германският футболен съюз обяви днес, че е приключило преброяването на активно занимаващите се с футбол мъже и жени във всичките 21 състоящи Германия провинции. Точно 8 622 233 футболисти играят на всякакво ниво в страната - от Бундеслигата до най-ниските мъжки дивизии, както и в женските, юношеските, първенствата за учащи се и инвалиди. За последната година увеличението е с 22 105 души, а футболните клубове в Германия на всички нива остава 25 456, по-малко от 2012 година, когато са оперирали 25 641 отбора.

"Увеличеният брой на членовете на Германския футболен съюз показва огромното значение, което има този спорт за нашата нация. Никога досега не сме имали повече от 8,6 милиона активно практикуващи футбол хора", развълнувано коментира президентът на централата Волфсганг Нирсбах на пресконференция.

Негативната новина от проучването е, че все по-малко деца се записват да тренират футбол в малките градски, квартални или селски клубове. Увеличаването на бройката основно е от ветераните, малко чужденци и момичета, които обичат да ритат топка. "Ние ще включим нови хора в нашите концепции за популяризиране на играта. Ще възложим на регионалните централи да проверят къде има проблем с терените, със спонсорите и с демографията", добави Нирсбах.