Читателите на испанския вестник "Марка" избраха Рафаел Надал за спортист на десетилетието. Живата легенда на тениса беше предпочетен пред футболните суперзвезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които постигнаха най-големите си успехи именно на испанска територия в последните 10 години с екипите на Барселона и Реал Мадрид.

Във финалното гласуване между Надал и Меси участваха над 160 000 читатели на "Марка", като Надал спечели приза с 62% на 38% от гласовете срещу носителя на шест златни топки - най-престижното индивидуално отличие във футбола.

Гласуването беше организирано на метода на директни елиминации между отделни спортисти. Така например Роджър Федерер победи Люис Хамилтън в първия кръг, но след това отстъпи на Юсеин Болт. Надал пък спечели повече гласове и в директен сблъсък с Кристиано Роналдо. В другата част на "схемата" пък Меси "надигра" звезди като Новак Джокович, Марк Маркес и Майкъл Фелпс, преди да стигне до финала срещу Надал. 

В изминалото десетилетие той постигна над 570 победи на корта, спечели 48 титли, 13 от Големия шлем, 20 от "Мастърс" и завърши четири пъти сезона като №1 в света, включително през настоящата година.