В продължаващата война за власт в холандския гранд Аякс членовете на спорния Надзорен съвет обявиха, че подават оставки, съобщи официалният сайт на клуба от Амстердам.

Стивън тен Хаве, Едгар Давидс, Марян Олферс, Паул Рьомер и Йохан Кройф сформираха Надзорния съвет едва през юли миналата година, но сега изразиха желание да напуснат постовете си по възможно най-бързия начин.

Причина за разпускането на Надзорния съвет е неразбирателство между Йохан Кройф и останалите четирима, които през ноември назначиха без консултация с него Луис Ван Гаал за генерален директор на тима. Легендарният номер 14 на Аякс обаче оспори това решение на Надзорния съвет и тази седмица Апелативният съд в Амстердам спря назначението на Ван Гаал, както и това на бившия президент на Утрехт Мартин Стуркенбоом за финансов директор на Аякс.

Както е известно, Кройф не е в добри взимоотношения с Ван Гаал и бе подкрепен в битката си срещу него от треньорите в юношеската школа на клуба, както и от феновете на Аякс.

Предвид разпадането на Надзорния съвет отпада планираното за утре Общо събрание на акционерите на клуба. То бе свикано с цел официалното назначаване на Луис Ван Гаал за генерален директор и на Мартин Стуркенбоом за финансов директор.