Няколко дни след изтеглянето на жребия за груповата фаза на световното първенство по футбол в Бразилия следващото лято не спират дискусиите и спекулациите за машинации и конспирации. Испански и аржентински медии разпространяват теории за заговор, което поражда въпроса колко честен е бил наистина жребият?

Аржентина се падна в група с Иран, Нигерия и Босна и Херцеговина. Много по-интересен е обаче фактът, че „гаучосите” са водачи на група „F”, което се връзва много добре с плановете на Аржентинската футболна централа. Акаунт в социалната мрежа "Туитър" пък разпространи групата на Аржентина минути преди изтеглянето на съперниците.

Лионел Меси и компания ще играят мачовете си в близост до своята щабквартира в Бело Оризонте, резервирана от аржентинците от месеци насам. Точно в Бело Оризонте Аржентина ще играе втория си мач от групата срещу Иран. Първата среща на „гаучосите” срещу Босна и Херцеговина е в Рио де Жанейро близо до Бело Оризонте, а последният трети мач от групата срещу Нигерия ще бъде в Порту Алегри в близост до аржентинската граница.

„Дали всичко това е просто случайност или пък е някакъв заговор? Би ли могла Аржентина да знае наистина от месеци насам, че избор на Бело Оризонте за резиденция е много добър избор?”, пишат аржентинските медии.

Още по-любопитно е, че според немския вестник Süddeutscher Zeitung щабквартирата Сидаде до Гало не е била акредитирана от ФИФА, но е получила акредитация след избора на Аржентина.

Теориите за заговор най-вероятно са породени от факта, че най-силният човек след президента Сеп Блатер във ФИФА е вицепрезидентът Хулио Грондона. Той е шеф на Аржентинската футболна централа от 1979 година и името му винаги е свързвано със скандали.

В Испания пък се появиха редица критични коментари и анализи за жребия, който прати „Ла Фурия” в тежка група с Холандия, Чили и Австралия. Според испанските медии жребият не е случайност, тъй като ФИФА иска да спре доминацията на Испания по световните футболни терени.