Доклад на френския сенат доказа организационните пропуски, довели до безредици сред публиката на финала на Шампионската лига през май между Ливърпул и Реал (Мадрид), което предизвика политическо напрежение между Великобритания и Франция.

Началото на финала на 28 май на "Стад дьо Франс" в Париж, който Ливърпул загуби с 0:1 от Реал, беше отложено, след като полицията със сила задържа привърженици, които се опитваха да влязат на стадиона.

Силите на реда пуснаха сълзотворен газ срещу фенове, включително жени и деца. Привържениците на Ливърпул, заедно с кмета на града Стив Ротеръм, казаха, че са били ограбени от престъпници от парижкото предградие Сен Дени.

Френският вътрешен министър Жерал Дарманен обвини гостуващите фенове на Ливърпул, че били с фалшиви билети, но докладът на Сената подчертава и други пропуски.

"Продажбата на билети не може да се счита за единствена или основна причина за инцидентите", каза сенатор Лоран Лафон.

"Имаше липса на организация между различните засегнати страни", добави той, посочвайки недостатъчната координация между полицията, охраната на стадиона и транспортните служители, който имаха стачка на обществения транспорт в същия ден.

Дарманен и френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера се извиниха на привържениците, забъркани в неприятностите, но твърдят, че много привърженици на Ливърпул са пристигнали с фалшиви билети - нещо, което феновете отричат.

Хаотичните сцени на насилие хвърлиха сянка върху имиджа на Франция като домакин на големи спортни събития, като страната трябва да организира Световното първенство по ръгби през 2023-а и Олимпийските игри през 2024 година.