Наполи спечели Купата на Италия за пети път в историята си и за първи път след 2012 г., след като на финала се наложи с 3:1 над Фиорентина.
 
Срещата на „Стадио Олимпико“ в Рим беше пред угрозата да не започне заради канонада от бомбички и фойерверки, хвърлени от ултрасите от Неапол.
 
Те поискаха среща с Марек Хамшик и заявиха, че мачът няма да се играе. Трима фенове на Наполи бяха простреляни при сблъсъци с привърженици на Рома и полицията преди мача. След преговори двубоят започна, но феновете обявиха, че ще мълчат през целия мач.
 
Неаполитанците взеха бърз аванс от два гола след две попадения на Лоренцо Инсиние. 22-годишният нападател откри резултата в 11-ата минута, когато Хамшик го изведе сам срещу вратаря Нето.
 
Младокът удвои шест минути по-късно. Гонсало Игуаин проби отдясно и центрира в наказателното поле, където притичалият Инсиние прати топката в мрежата.
 
В 28-ата минута Хуан Варгас получи топката зад гърба на защитата след подаване на Йосип Иличич и намали изоставането на тима си. Наполи завърши с човек по-малко, след като Гьокхан Инлер беше отстранен в 79-ата минута за втори жълт картон. В добавеното време Дрис Мертенс гарантира победата на „сините“.
 
С този успех Наполи се изравни с Милан и Торино, които също по пет пъти са печелили Купата на Италия. Фиорентина шест пъти е взимал трофея, но за последно през 2001 г.
 
Фиорентина – Наполи 1:3
0:1 Лоренцо Инсиние (11), 0:2 Лоренцо Инсиние (16), 1:2 Хуан Варгас (28), 1:3 Дрис Мертенс (90+2)
 
1_005.jpg