Германският режисьор Альоша Паузе направи документален филм за немския национал и звезда на Реал (Мадрид) Месут Йозил. Произведението „Месут, 17” е с продължителност едва 9 минути и бе прожектирано на футболния филмов фестива в Берлин от 14 до 19 март.

Филмът показва един съвсем различен човек – 17-годишен невероятен талант, който върви по своя път към успеха. Той вече е свободно достъпен и в интернет, а самият Йозил дори е публикувал линк към него в профила си на социалната мрежа „Фейсбук”.

„Това е един знак на благодарност за дългогодишната подкрепа на моите фенове“, коментира 24-годишният Йозил.

Альоша Паузе изглежда още през 2006 година е бил наясно, че Йозил ще стане голям футболист и му е обърнал нужното внимание. Непоказваните досега записи са от началото на 2006 година и са част от репортажите за елитния младежки турнир в Зинделфинген, в който участие взимат топ отбори от различни страни. На кадрите се виждат и сегашните колеги на Йозил в националния отбор на Германия Бенедикт Хьоведес и Марсел Шмелцер.

Тогава юношата на Шалке 04 има само турски паспорт, но впоследствие получава немски документ за самоличност и дебютира за юношеския национален отбор на Германия до 18 години. Йозил изразява желание да играе за Германия и в същото време е убеден, че до края на сезона да дебютира за първия отбор на Шалке 04. Няколко месеца по-късно той подписва професионален договор с „кралскосините“ и дебютира за отбора.